Artroskopija koljena

Što je artroskopija?

Artroskopija je vrsta operacije kod koje se kroz nekoliko uskih kanala (rezova) posebnom malom kamerom pričvršćenom na cjevčicu, i ostalim instrumentima, ulazi u zglob. Slika se projicira na ekran omogućavajući kirurgu da pobliže pregleda strukture unutar zgloba ili da izvrši operaciju bez otvaranja zgloba ili velikih rezova.

Kako je građen zglob koljena?

Koljeno je zglob između bedrene kosti (femura) i goljenične kosti (tibije- kost potkoljenice) te ivera (patele). Krajevi kostiju u zglobu obavijeni su zglobnom hrskavicom. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, apsorbira opterećenje te omogućava glatko klizanje rubova kostiju jednog o drugi smanjujući trenje i pritisak između njihovih rubova prilikom pokreta. Cijeli je zglob obavijen elastičnim tkivom koje se naziva zglobna kapsula. Unutarnji sloj zglobne kapsule naziva se sinovijalna membrana. Ona u zglob luči sinovijalnu tekućinu. Sinovijalna tekućina podmazuje zglob i hrani hrskavicu. Menisci su vezivno-hrskavična tkiva, polumjesečasta  oblika (oblika slova C), koja se nalaze unutar koljena. Postoje dva meniska, medijalni i lateralni. Položeni su na zglobnoj hrskavici između femura i tibije. Menisci služe kao amortizeri u koljenu, apsorbiraju opterećenje prilikom pokreta, povećavaju stabilnost koljena te  štite zglobnu hrskavicu od trenja prilikom pokreta. Ligamenti su snopovi čvrstog i elastičnog tkiva koji povezuju i stabiliziraju krajeve kostiju u zglobu. Ligamenti stabiliziraju i kontroliraju pokrete koljena. Ukoliko dođe do njihova pucanja, koljeno gubi na stabilnosti i javlja se bol. Postoje dvije osnovne skupine ligamenata koji stabiliziraju zglob koljena. Kolateralni ligamenti se nalaze s vanjskih strana zgloba (medijalni i lateralni) te kontroliraju bočne kretnje u koljenu. Križni ligamenti (prednji i stražnji) se nalaze unutar samog zgloba te kontroliraju kretnje tibije prema naprijed i natrag u odnosu na femur.

Kada se i zašto koristi artroskopija?

Artroskopija se koristi prilikom postavljanja dijagnoze kao i za izvedbu brojnih operacija koljena (otklanjanje odlomljenih dijelova hrskavice, odstranjivanje ili šivanje meniska, rekonstrukcija oštećenih ligamenata, korekcija frakture površine kostiju u zglobu i sl.). Artroskopija omogućava kirurgu da bolje i jasnije pregleda strukture koljena te da izvodi operacije bez velikih rezova ili otvaranja koljena. Rezultat je manje oštećenje tkiva kao i ubrzavanje procesa oporavka u odnosu na klasičnu operaciju.

Kako izgleda operacija?

Zglobna kapsula koljena se napuni sterilnom fiziološkom otopinom zbog čega se rasteže. Kirurg radi 2-4 mala reza u području koljena. Kroz te rezove, u zglobnu kapsulu, uvodi artroskop i ostale potrebne instrumente. Artroskop je uska metalna cjevčica na koju je pričvršćena mala kamera (optički sustav). Slika se preko artroskopa prenosi na ekran na kojem kirurg vidi unutrašnjost zgloba, te na takav način vrši potrebne zahvate.

Što nakon operacije?

Dva do tri dana nakon operacije potrebno je koristiti štake prilikom kretanja te je potrebno što je moguće ranije pristupiti rehabilitacijskom programu. Provodi se individualizirani rehabilitacijski program. Program rehabilitacije ovisi o težini i kompleksnosti zahvata. Što je zahvat opsežniji to će u pravilu i rehabilitacija biti duža. U terapiji se koriste kineziterapijske vježbe za povećanje opsega pokreta (istezanja) te vježbe jakosti i proprioceptivne vježbe. Kod vježbi jakosti fokus je na mišićima prednje strane natkoljenice (kvadriceps) kao i na mišiće kuka. Vježbe jakosti se provode i za mišiće stražnje strane natkoljenice te za mišiće potkoljenice. Tretman se započinje izometričnim ili statičnim vježbama jakosti za kvadriceps (npr. zatezanje mišića u sijedu). U progresiji se koriste i vježbe ravnoteže i stabilnosti, kao i vježbe koje simuliraju svakodnevne aktivnosti pacijenta (hodanje po stepenicama, po neravnom terenu, skokovi i poskoci…).

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.