Bakerova cista (poplitealna cista)

Što je Bakerova (poplitealna) cista?

Bakerova, poplitealna ili zakoljena cista je meko izbočenje (kvrga) koja može nastati sa stražnje strane koljena. Ispunjena je tekućinom, a dovodi do ograničenosti pokreta u koljenu.

Kako je građeno koljeno?

Koljeno je zglob između bedrene kosti (femura) i goljenične kosti (tibije- kost potkoljenice) te ivera (patele). Stražnji, donji dio femura (iznad stražnje strane koljena) naziva se poplitealna (zakoljena) udubina. Krajevi kostiju u zglobu obavijeni su zglobnom hrskavicom. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, apsorbira opterećenje te omogućava glatko klizanje rubova kostiju jednog o drugi smanjujući trenje i pritisak između njihovih rubova prilikom pokreta. Cijeli je zglob obavijen mekim i elastičnim tkivom koje se naziva zglobna kapsula. Unutarnji sloj zglobne kapsule naziva se sinovijalna membrana i njena funkcija je da u zglob luči sinovijalnu tekućinu. Sinovijalna tekućina podmazuje zglob i hrani hrskavicu. 

Kako nastaje Bakerova cista?

Bakerova cista je maleno, vrećasto tkivo ispunjeno tekućinom. Nastaje kada sinovijalna membrana luči previše tekućine u zglob. Višak tekućine se nakuplja i pritišće stražnju stranu zglobne kapsule formirajući cistu. Cista se probija između mišića sa stražnje strane koljena na području politealne udubine femura, te se javlja izbočenje (kvrga) sa stražnje strane koljena. Cista se vremenom povećava. Svaka situacija koja dovodi do oticanja koljena, uzrokuje i povećanje ciste.

Zašto dolazi do stvaranja Bakerove ciste?

Cista najčešće nastaje kada dođe do oštećenja i slabljenja zglobne kapsule koljena. Najčešće se radi o oštećenjima uzrokovanima osteoartritisom, reumatoidnim artritisom, gihtom ili upalom zgloba. Uzrok nastanka ciste mogu biti i akutne ozljede koljena (pad, udarac) ili sindromi prenaprezanja u koljenu (bolna stanja izazvana dugotrajnim ponavljanjem sličnih kretnji u koljenu koje s vremenom dovode do oštećenja koljena – zglobne hrskavice i ostalih mekih struktura u koljenu).

Kako prepoznati Bakerovu cistu?

Dolazi do pojave izbočenja (kvrge) sa stražnje strane koljena koju je moguće opipati. Može doći do pojave blage boli i nelagode prilikom aktivnosti. Bol je uzrokovana problemom (bolešću) zbog kojeg je cista nastala, ne dolazi od same ciste. Cista se može povremeno povećavati ili smanjivati, te može uzrokovati ograničenost pokreta koljena. Cista može puknuti ispod kože. Ako se to dogodi, dolazi do pojave boli i otoka stražnje strane potkoljenice. Puknutu cistu nije moguće vidjeti niti osjetiti, ali u velikom se broju slučajeva vraća u kratkom roku.

Što napraviti?

Bakerova se cista može tretirati operativno ili neoperativno. Najčešće se tretira neoperativnom metodom (fizikalna terapija). Operacija se preporučuje ako cista stvara veliku nelagodu i poteškoće prilikom aktivnosti, te ako se ne smanjuje čak i nakon fizikalne terapije. Operirana se cista vraća u 50% slučajeva. Neoperativna terapija zavisi od uzroka nastanka ciste. Kontrolom i tretiranjem bolesti (stanja) koje je dovelo do njena razvoja moguće je utjecati na smanjenje ili nestajanje ciste. U tretmanu se primjenjuju metode za otklanjanje boli i upale (led, mirovanje, protuupalni lijekovi), te kineziterapijske vježbe istezanja i jačanja mišića nogu. Glavni je cilj spriječiti daljnje oticanje koljena jer se oticanjem koljena cista povećava (puni se tekućinom). Tretman u prosjeku traje 2 do 4 tjedna, ali ovisi o stanju bolesti (problema zbog kojeg koljeno otiče) koja je uzrokom nastanka ciste.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.