Bol u preponi

Što je prepona?

Prepona je dio tijela u kojem se spajaju donji udovi (noge) i trup, spoj unutarnje strane natkoljenice i abdomena. U preponsko područje spadaju: mišići donjeg dijela trbuha, ingvinalno područje, gornji dio mišića s unutarnje strane natkoljenice (mišići aduktori) i genitalno područje (genitalije).

Što je preponska bol?

Pod preponskom se boli smatra svaka nelagoda koja se javlja u tom području. Bolna prepona se odnosi na akutnu ili kroničnu ozljedu, odnosno pojavu boli u mišićima prepone (mišići s unutarnje strane gornjeg dijela natkoljenice- aduktori). Bol u preponi mogu izazvati brojne bolesti ili ozljede.

Koji su uzroci preponske boli?

Najčešći uzroci preponske boli su ozljede, istegnuća ligamenata, tetiva ili mišića s unutarnje strane natkoljenice (mišića aduktora- primiču natkoljenicu). Mišići aduktori su izloženiji ozljedama u sportovima koji uključuju bočna kretanja, česte promjene brzine i smjera kretanja, te udarce nogom, (npr. nogomet, rukomet, košarka, borilačke vještine). Preponska bol može biti kronična, pogoršava se s vremenom. To je slučaj kod sindroma prenaprezanja do kojeg dolazi kada se ista aktivnost ponavlja iz dana u dan. Posljedica može biti razvoj bursitisa, tendinopatija, entezitis, osteoartritisa, i dr..

Ostali uzroci:

Razna bolna stanja i bolesti okolnih organa i struktura koja se nalaze u preponskoj regiji mogu izazvati pojavu boli koja se često interpretira kao preponska bol. Važno je utvrditi točan uzrok te boli i razlikovati je od boli u preponi koja je izazvana ozljedom ili sindromom prenaprezanja. Takva bol može biti simptom ozbiljne bolesti. Preponska se bol može odnositi na bol koja zrači iz genitalija, donjih mišića trbuha, stanja kuka, donjeg dijela kralježnice, zdjelice, bubrega, mjehura, ili debelog crijeva. Može bit znak kile, bubrežnih kamenaca, spolno prenosivih bolesti (STD), raka na genitalijama, sportske hernije (sindrom bolne prepone), osteitis pubis, itd..

Koji su simptomi preponske boli?

Dolazi do pojave boli u gornjem i unutarnjem dijelu natkoljenice. Kod akutnih ozljeda javlja se jaka i iznenadna bol. Kod kroničnih oštećenja dolazi do pojave tupe i nejasne boli koja se vremenom pogoršava, te dolazi do postupnog smanjenja opsega pokreta u zglobu kuka. Prepona može biti natečena i osjetljiva na dodir. U kombinaciji s ostalim simptomima može upućivati na ozbiljnija oboljenja. 

Što napraviti?

Preponska se bol, koja je uzrokovana ozljedom, u većini slučajeva tretira neoperativno. Potrebno je mirovati, odnosno smanjiti intenzitet treninga ili potpuno prestati sa sportskom aktivnošću (bočna kretanja i promjene smjera kretanja). U rehabilitacijskom se programu najprije primjenjuju metode za smanjenje boli i upale (led, mirovanje, protuupalni lijekovi). Primjenjuju se kineziterapijske vježbe za povrat opsega pokreta i jačanje aduktora, trbušne muskulature, iliopsoasa, te mišića natkoljenice. Kronična se preponska bol tretira ovisno o njenom uzroku (tendinopatija, entezitis, osteoartritisa). Ako je preponska bol samo simptom neke druge bolesti ili stanja, potrebno je potražiti liječničku pomoć te tretirati dijagnosticirano oboljenje.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.