Bursitis olekranona

Što je bursa olekranona?

Olekranon je naziv za lakatnu kvrgu ili „vrh“ lakta. Bursa je vrećasto tkivo ispunjeno tekućinom. Izgleda kao mali jastučić čija je funkcija smanjiti trenje između kosti i mekog tkiva (tetive, kože ili mišića) prilikom pokreta. Na taj način štiti meko tkivo od oštećenja. Bursa olekranona nalazi se između vrha lakta i kože, te omogućava normalno pokretanje vrha lakta ispod kože.

Što je bursitis olekranona? 

Bursitis olekranona je upala burse olekranona. Upalu burse obilježava bolna oteklina i osjetljivost vrha lakta na dodir.

Elbow-Joint-6

Kako dolazi do bursitisa olekranona?

Bursitis se može razviti zbog dugotrajnog pritiska na lakat, odnosno zbog oslanjanja laktom o tvrdu podlogu (stol). Oslanjanjem o lakat vrši se pritisak na bursu, prilikom čega dolazi do njene iritacije i upale. Bursa se počinje puniti tekućinom, zbog čega otiče. Nakon nekog se vremena stvaraju zadebljanja na površini burse. Drugi uzrok razvoja bursitisa je izravan udarac o vrh lakta. Udarac može oštetiti bursu koja se počinje puniti krvlju. Zbog nakupljene krvi, bursa otiče, postaje osjetljiva i bolna na dodir. Bursitis se može razviti i zbog infekcije burse. Infekciju uzrokuju bakterije koje ulaze u bursu. Do toga može doći  zbog ozljede, odnosno rane ili bez vidljive rane. Inficirana bursa se puni gnojem te otiče.

Kako prepoznati bursitis olekranona? 

Bursitis uzrokuje pojavu boli i otoka vrha lakta. Lakat postaje osjetljiv na dodir. Bol se obično pojačava prilikom oslanjanja laktom o tvrdu podlogu te prilikom savijanja lakta. Bursa se puni tekućinom i otiče ovisno o razini aktivnosti. Više aktivnosti uzrokuje veći otok burse, dok mirovanjem otok splašnjava. Bursa može oteći toliko da otežava i ograničava pokrete u laktu. Kod uznapredovalih slučajeva dolazi do pojave kvrge na vrhu lakta. Ako se radi o infekciji burse, tkivo i koža iznad lakta postaju crveni, topli te osjetljivi na dodir. Ako se ne tretira, može doći do curenja gnoja iz burse.

Što napraviti?

Bursitis se tretira neoperativno. Operacija je potrebna ako otok i bol ne nestaju nakon nekoliko tjedana. Prvi korak, kod neoperativnog tretmana, jest smanjenje upale i otklanjanje boli (primjena leda i protuupalnih lijekova). Važno je odmarati lakat i izbjegavati izravan pritisak na njega. Drugi korak podrazumijeva primjenu kineziterapijskih vježbi istezanja i jakosti. Bursitis obično nestaje nakon nekoliko dana ili tjedana. Bursitis se može ponovno pojaviti ukoliko se ne provode vježbe za jačanje i istezanje mišića koji okružuju lakat. Rehabilitacija nakon operacije je nešto dugotrajnija. Podrazumijeva individualizirani kineziterapijski program u trajanju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Kako vam Motus Melior može pomoći? 

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.