Cervikalna spinalna stenoza

Što je cervikalna spinalna stenoza (CSS)?

CSS (C- cervikalna ili vratna kralježnica; S- spinalna ili na kralježnici; S- stenoza ili suženje) je bolest ili stanje kod kojeg dolazi do sužavanja spinalnog kanala vratne kralježnice i pritiska na leđnu moždinu u suženom dijelu. CSS (suženje) može uzrokovati mijelopatiju. Mijelopatija se odnosi na deficite i oštećenja leđne moždine koja su izazvana CSS-om. Mijelopatija je ozbiljna bolest koja može dovesti do problema s crijevima i mjehurom, s hodom, te nemogućnošću korištenja šake.

Gdje se javlja CSS?

CSS se odnosi na spinalnu stenozu koja se javlja u vratnoj kralježnici. Kralježnica je građena od niza kostiju koje nazivamo kralješcima. Razlikujemo 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 3-5 trtičnih kralježaka. Svaki je kralježak građen od obla tijela, 2 poprečna i 1 spinalnog nastavka (moguće ih je napipati ispod kože), te od lukova koji tvore otvor kralješka. Otvori kralješka, svih kralješaka u kralježnici, tvore koštani kanal koji štiti i podržava leđnu moždinu (spinalni kanal). Spinalni je kanal, kod zdrave osobe, promjera 17-18 mm. Intervertebralni diskus (međukralježnička ploča) je vezivno elastična tvorevina koja se nalazi između dva kralješka. Diskus služi kao neka vrsta „amortizera“, jer apsorbira opterećenje (štiti kralježnicu od snažnih sila koje na nju djeluju prilikom mirovanja, a posebno prilikom kretanja) i omogućava bolje prianjanje kralješaka jedan na drugog. Diskus je građen od dva dijela. Unutarnji dio diskusa je meka i želatinozna tvorevina, naziva se jezgrom (nucleus pulposus). Jezgru obavija ligamentarni (vezivno tkivo) prsten koji se naziva anulus (anulus fibrosus).

Kako dolazi do razvoja CSS?

CSS-om se smatra svako sužavanje spinalnog kanala vratne kralježnice ispod 13 mm. Više je mogućih uzroka razvoja CSS, među glavne spadaju: kongenitalna (urođena) stenoza, degeneracija (propadanje), diskus hernija, spinalna nestabilnost i smanjeni dotok krvi u leđnu moždinu. Kongenitalna ili urođena stenoza se odnosi na suženi spinalni kanal vratne kralježnice s kojim se osoba rodi. Osobe s urođenom stenozom su izložene većem riziku od razvoja CSS kasnije u životu. Degeneracija podrazumijeva postupno propadanje diskusa i promjene na samom kralješku koje se događaju starenjem. Diskus postupno gubi svoja elastična svojstva i „urušava“ se. Uslijed propadanja diskusa, kralježak se može nakositi. Dolazi do gubitka zglobne hrskavice i do stvaranja nove kosti neposredno ispod oštećene hrskavice, kao i na krajevima zgloba kralježaka, u obliku osteofita (koštanih izraslina), koji onda mogu pritiskati leđnu moždinu. Diskus hernija označava pucanje vanjskog prstena diskusa i izlazak njegove jezgre izvan diskusa (diskus hernija se laički naziva „iskakanje diskusa“). Hernija diskusa, odnosno dio diska koji je istisnut, može vršiti pritisak na leđnu moždinu. Do diskus hernije može doći uslijed naglih pokreta uspravljanja, rotacije ili podizanja tereta. Spinalna nestabilnost se odnosi na pretjeranu pokretljivost kralježaka. Do ovakvog stanja u vratnoj kralježnici može doći ako su ligamenti (koji učvršćuju kralješke) istegnuti, najčešće uslijed ozljede glave ili vrata. Pretjerano pokretljivi kralješci „kližu“ jedan po drugom. Spondilolisteza je stanje kod kojeg dolazi do pretjeranog pomicanja kralježaka jednog u odnosu na drugi u smjeru naprijed-natrag.

Kako prepoznati CSS?

CSS se razvija postupno kroz više godina. Ako je uzrok CSS-a degeneracija onda će se simptomi pojavljivati postupno kako se stanje pogoršava. Ako je uzrok diskus hernija ili neka druga ozljeda, simptomi će biti prisutni neposredno nakon ozljede. Dolazi do spastičnosti (povišenog tonusa ili napetosti mišića) mišića nogu, odnosno grčenja i gubitka snage u mišićima nogu što utječe na obrazac hoda pacijenta. Dolazi i do gubitka osjeta, utrnulosti i slabosti mišića ruku i ramena što dovodi do problema s, npr., pisanjem, hvatanjem i držanjem predmeta i sl.. Može se javiti i bol koja se širi od vrata do ramena, u gornji dio leđa ili niz ruku. CSS uzrokuje i probleme s crijevima i mjehurom (češće i otežano uriniranje). Kod težih slučajeva CSS pacijenti ponekad ne mogu kontrolirati stolicu i uriniranje (inkontinencija).

Što napraviti?

Ako su simptomi vrlo teški i izraženi, te se pogoršavaju, takve se pacijent obično upućuje na operaciju. Ako su simptomi blagi do umjereni, preporučuje se najprije pokušati tretirati CSS neoperativnim putem. Imobilizacija vrata ovratnikom u prosjeku je potrebna u prva 3 mjeseca terapije. Nakon imobilizacije prelazi se na metode za smanjenje boli i moguće prisutne upale (električna stimulacija i sl.). U nastavku terapije primjenjuju se metode trakcije (postupnog „izvlačenja“, odnosno postupnog pasivnog istezanja vratne kralježnice) putem posebnih uređaja ili uz pomoć terapeuta. Primjenjuju se i kineziterapijske vježbe jačanja, proprioceptivne vježbe i vježbe koordinacije za mišiće vrata i ramena. Neoperativni tretman u prosjeku traje od 3 do 6 mjeseci, ako se simptomi i nakon tog razdoblja ne povuku, pristupa se operaciji. Rehabilitacija nakon operacije je nešto kompleksnija i dugotrajnija, ali provodi se prema istim principima kao i neoperativni tretman (imobilizacija ovratnikom u prosjeku traje 4 do 6 mj., nakon čega slijedi fizikalna terapija za povrat pokretljivosti, snage i kontrole vrata i okolnih mišića).

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.