Golferski lakat (medijalni epikondilitis)

Što je golferski lakat?

Golferski lakat (medijalni epikondilitis) je stanje kod kojeg dolazi do iritacije i upale tetiva mišića fleksora šake (odgovorni za savijanje zapešća) i pronatora podlaktice (vrše unutarnju rotaciju podlaktice). Bolest se očituje pojavom osjetljivosti i boli s unutarnje strane lakta. Najčešće se pojavljuje kod  radnika koji rade s ručnim alatima (npr. motorna pila ili sjekira) i golfera, otuda i naziv golferski lakat.

Gdje se javlja bol?

Bol se javlja u području medijalnog epikondila (s unutarnje strane lakta). Epikondili su koštana izbočenja na unutarnjoj i vanjskoj strani donjega kraja nadlaktične kosti;  na unutarnjoj strani nalazi se medijalni epikondil, a na vanjskoj lateralni. Medijalni epikondil je mjesto za koje se hvataju tetive mišića podlaktice (fleksora i pronatora). Ovi se mišići nalaze s prednje strane podlaktice, aktiviraju se prilikom savijanja i stiska šake te unutarnje rotacije podlaktice. Tetive su čvrsta i elastična tkiva kojima se mišići vezuju za kosti, a građene su od kolagenskih vlakana.

Kako dolazi do razvoja golferskog lakta?

Medijalni epikondilitis spada u skupinu sindroma prenaprezanja. Sindrom prenaprezanja nastaje kao posljedica ponavljajućih aktivnosti rukom prilikom kojih se ili savija šaka i prsti ili se podlaktica okreće prema unutra ili ako se čini kombinacija tih pokreta. Razvija se kada su mišići podlaktice i njihove tetive preopterećene za vrijeme rada ili sporta, odnosno kada nemaju dovoljno vremena da se obnove prije sljedećeg opterećenja. Tetive se postepeno troše i propadaju, te dolazi do njihove upale. Postaju krute i neelastične. Iritacija i upala tetiva uzroku pojavu nelagode i boli s unutarnje strane lakta. Sve aktivnosti koje uključuju učestale pokrete savijanja ili stiska šake ili unutarnje rotacije podlaktice, predstavljaju rizik za razvoj golferskog lakta (golf, rad s ručnim alatima,…).

Kako prepoznati golferski lakat?

Glavni simptomi su pojava osjetljivosti i boli s unutarnje strane lakta. Bol se može širiti i niz podlakticu. Bol je obično izraženija prilikom savijanja šake, unutarnje rotacije podlaktice ili prilikom stiska šake. U uznapredovalim slučajevima može doći i do slabljenja stiska šake. Simptomi nastaju postupno i u početku su blažeg intenziteta, no učestalim ponavljanjem pokreta pojačavaju se do vrlo intenzivne boli koja onemogućuje izvođenje pojedinih aktivnosti.

Što napraviti?

Golferski lakat tretira se neoperativno. Operacija je potrebna samo ako su simptomi prisutni i nakon neoperativnog tretmana, odnosno ako pacijent još uvijek nije u stanju obavljati profesionalne i radne aktivnosti. Neoperativno liječenje treba započeti odmah kod pojave prvih simptoma. U prvoj fazi važan je odmor od radnih ili sportskih aktivnosti. Cilj je otklanjanje upale i boli (primjena leda). Druga faza podrazumijeva kineziterapijski program koji uključuje vježbe istezanja i jačanja mišića podlaktice i šake. Vrijeme potrebno za povrat radnim i sportskim aktivnostima je individualno, u prosijeku iznosi od 4 do 6 tjedana (u uznapredovalim slučajevima i do 3 mjeseca). Prerani povratak aktivnostima može pogoršati simptome.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.