Hondromalacija patele

Što je patela?

Patela (iver) je pomična kost koja se nalazi s prednje strane u zglobu koljena. Uzglobljuje se s bedrenom kosti u femoropatelarnom zglobu. Patela je učvršćena (obavijena) tetivom koja spaja kvadriceps (mišić prednje strane natkoljenice) s tibijom (kost potkoljenice). Tetiva kvadricepsa prelazi preko koljena obavijajući patelu. Sastoji se od dva dijela, gornji dio koji se spaja na patelu je tetiva kvadricepsa, a donji se naziva patelarna tetiva i ona spaja patelu i tibiju. Patela služi kao neka vrsta poluge koja pomaže kvadricepsu stvoriti veću silu prilikom pokreta (pojačava jakost kvadricepsa). Za patelu se hvataju još dva mišića natkoljenice (vastus medialis obliquus (VMO) i vastus lateralis (VL)) koji su odgovorni za pravilno gibanje patele. Na unutarnjoj se strani patele nalazi zglobna hrskavica. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, apsorbira opterećenje te omogućava glatko klizanje rubova kostiju jednog o drugi smanjujući trenje i pritisak između njihovih rubova prilikom pokreta.

Što je hondromalacija patele?

Hondromalacija patele spada pod bolno stanje koje se jednim imenom naziva trkačko koljeno, a obuhvaća: hondromalaciju patele, sindrom prednje boli u koljenu i ostale probleme s patelom. Hondromalacija patele je česti problem koji se javlja u koljenu. Označava bolno stanje koje se javlja oko područja patele (ivera). Kod hondromalacije patele dolazi do mehaničkog oštećenja zgloba patele i femura te zglobne hrskavice ispod patele.

Kako dolazi do hondromalacije patele?

Hondromalacija patele se razvija postupno zbog velikog i dugotrajnog opterećenja na patelu i koljeno (trčanje, skijanje, skokovi). Postupno dolazi do trošenja i propadanja zglobne hrskavice ispod patele, što uzrokuje pojavu boli i razvoj hondromalacije. U zdravom zglobu se patela, prilikom pokreta, normalno pomiče (klizi) bez izravnog doticanja bedrene kosti. Problem se javlja kada se patela, iz nekog razloga, više ne pomiče pravilno (odlazi više na jednu stranu prilikom pokreta), te zbog toga struže o zglobnu hrskavicu oštećujući ju.

Koji su uzroci nastanka hondromalacije patele?

Ovaj se problem često javlja kod sportaša koji učestalo opterećuju zglob koljena (trkači, nogometaši, skijaši, tenisači). Do problema može doći zbog akutne ozljede (pad ili udarac) ili zbog postupnog trošenja i propadanja hrskavice uslijed dugotrajnog trljanja patele o nju. Do nepravilnog pomicanja patele u koljenu može doći zbog slabosti ili disbalansa jakosti mišića kvadricepsa- VMO je u većini slučajeva slabiji od VL (povlači patelu na jednu stranu), mišića potkoljenice, izvrtanje stopala prema unutra prilikom hoda, „X“ noge, deformacije patele ili donjeg djela femura.

Kako prepoznati hondromalaciju patele?

Dolazi do pojave boli ispod i oko patele. Bol se obično širi s unutarnje strane koljena i povećava se prilikom aktivnosti koje opterećuju koljeno (čučanj, trčanje, penjanje po stubama, zadržavanje savijenog koljena (npr. sjedenje)). Javlja se osjećaj nestabilnosti patele prilikom kretanja, te dolazi do pojave krepitacija (zvukova „škljocanja“ ili „preskakivanja“ kod savijanja koljena).

Što napraviti?

Hondromalacija patele se obično tretira neoperativno. Potrebno je prekinuti sa svim aktivnostima koje opterećuju koljeno (trčanje, skokovi). Terapija započinje metodama za otklanjanje boli i upale (led, mirovanje, protuupalni lijekovi). Kada bol i upala splasnu, primjenjuju se kineziterapijske vježbe za povrat opsega pokreta i jačanje mišića koji okružuju koljeno. Na početku tretmana primjenjuju se vježbe pasivnog istezanja (posebno za kvadriceps). Započinje se i s vježbama jakosti za mišiće natkoljenice i zdjelice, u većini je slučajeva potrebno jačati VMO. Primjenjuju se ekscentrične vježbe jakosti (kod kojih se mišić produljuje) kod kojih se izvode vrlo polagane kretnje (u progresiji se opterećenje povećava dodavanjem dodatnih utega). Ekscentrične se vježbe mogu provoditi na ravnoj površini, ali bolji se rezultati postižu vježbanjem na kosoj podlozi (platforma nagiba 25˚). Tretman u prosijeku traje 4 do 6 tjedana nakon čega je potrebno još nekoliko mjeseci samostalnog provođenja vježbi kako bi problem u potpunosti nestao. Operaciji se pristupa ako neoperativna terapija nije učinkovita. Rehabilitacijski program nakon operacije je nešto složeniji i dugotrajniji, provodi se po istim principima kao i neoperativna terapija.

Kako vam motus Melior Može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.