Motus Melior
Izbornik

O nama

Novosti

10 000 koraka dnevno-istina ili mit?

Svi smo čuli kako bi bilo zdravo da dnevno napravimo 10.000 koraka. No, znate li otkud ta brojka i je li ista znanstveno utemeljena, odnosno postoje li dokazi da je 10.000 koraka "zdravije" od, recimo, 8.000 ili 12.000 koraka?

Kao prvo, brojka od 10.000 koraka je arbitrarna, a svoje izvore vuče iz jedne marketinške kampanije provedene u Japanu 1964. godine. Naime, Japanska tvrtka Yamasa je odlučila iskoristiti veliku popularnost ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, te je pritom predstavila prvi brojač koraka na Svijetu pod nazivom manpo-kei, što u prijevodu znači "brojač 10.000 koraka".

chart 1

Od tada je proveden veći broj studija na različitim uzorcima iz populacije koje su pokazale kako je broj koraka povezan sa stopom smrtnosti, ali niti jedna od njih nije potvrdila kako je 10.000 koraka upravo ta magična brojka koja čini razliku u smislu rizika smrtnosti.

Premda nisam pobornik "magičnih brojki" kojih se svi trebamo držati kada je ljudsko zdravlje u pitanju, globalno gledano, spoznaja da određena količina tjelesne aktivnosti može smanjiti rizik poboljevanja i smrtnosti može pozitivno utjecati na velik udio ljudi u populaciji koji su tjelesno neaktivni.

U zadnjem ožujskom broju uglednog znanstvenog časopisa JAMA objavljeno je istraživanje u kojem su autori pratili gotovo 5.000 Amerikanaca starijih od 40 godina kroz razdoblje od 10 godina te ispitali povezanost između broja koraka, intenziteta hodanja i stope smrtnosti.

chart

Njihovi glavni nalazi generalno idu u prilog davno predstavljenoj brojci od 10.000 koraka dnevno, potrebnoj da bi zaštitili vlastito zdravlje. Konkretno, autori su pokazali kako, u odnosu na hodanje 4.000 koraka/dnevno, hodanje 8.000 koraka smanjuje stopu smrtnosti za 50%, a hodanje 12.000 koraka/dnevno za 65%. Iz slike 2 dolje vidljivo je kako nema bitne razlike u "zaštitnom" učinku 10.000 naspram 12.000 koraka. Interesantno, brzina hodanja nije imala značajan dodatni preventivni učinak ako osoba napravi gore spomenuti broj koraka. Konačno, autori su pokazali kako se preventivni učinak 10.000 ili više koraka / dnevno odnosi i na vodeći uzrok smrti na Svijetu - kardiovaskularne bolesti.

chart

Eto, bez nužde da se u promociji tjelesne aktivnosti isključivo fiksiramo na neke "magične" brojke, dobro je znati da preporuka često spominjanog broja od 10.000 koraka/ dnevno u populaciji može imati značajne zdravstvene korisnosti za pojedinca i za društvo u cjelini. Dakako, to vrijedi samo ako svojim djelovanjem zaista pokrenemo većinu nedovoljno aktivnih osoba, posebice onih koje nisu sklone tjelovježbi. Činjenica da brzina hodanja nema značajan utjecaj na preventivno zdravstveno djelovanje hodanja ukoliko smo napravili spomenuti broj koraka omogućuje i starijim i/ili nespremnim osobama da postupno dostignu potrebnu količinu koraka i baštine njihov preventivni zdravstveni učinak.

autor: prof.dr.sc.Goran Marković, D.O.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr