Motus Melior
Izbornik

Optimizacija zdravlja, forme i performansi

Maksimizacija sportskih performansi i prevencija ozljeda

Postizanje vrhunskih postignuća i probijanje vlastitih granica je jedino moguće ako sportaš ostvari svoj cjelokupni potencijal i pritom sačuva zdravlje. Naša je misija da Vam pomognemo da to i ostvarite – maksimirate vlastite performanse te produljite trajanje sportske karijere.

Neupitna je potreba za dopunskim radom na razvoju tjelesne spremnosti i prevenciji ozljeda kod mladih i odraslih sportaša. To se posebno odnosi na sportske igre gdje postoje objektivna ograničenja rada u klubovima (rad u grupi, nedovoljan broj kondicijskih trenera, nedovoljno vrijeme raspoloživo za kondicijski trening i prevenciju ozljeda).

Uz dodatni kondicijski trening, važnu ulogu u razvoju karijere sportaša imaju prehrana, aktivne i pasivne mjere oporavka te sustavno praćenje tjelesne spremnosti, mentalnog i emocionalnog statusa, zdravstvenih čimbenika rizika i umora.

Stručni tim centra Motus Melior pruža mladim i vrhunskim sportašima optimalne uvjete za:

 • razvoj ili održavanje onih sastavnica tjelesne spremnosti koje su relevantne za uspješnost i smanjenje ozljeđivanja u odabranom sportu
 • poboljšanje vještine i efikasnosti kretanja
 • optimalnu prilagodbu na trenažni i natjecateljski stres
 • ubrzanje oporavka nakon treninga i natjecanja.

Za tu smo svrhu razvili jedinstveni, personalizirani pristup zdravlju i performansama sportaša kroz tri faze – METODA MOTUS MELIOR.

Prikaz ispod ilustrira najvažnije faze i elemente METODE MOTUS MELIOR:

Procjena

 • Testiranje tjelesne spremnosti i vještine
 • Analiza spavanja i prehrambenih navika Analiza funkcije autonomnog živčanog sustava
 • Utvrđivanje rizičnih čimbenika za nastanak sportskih ozljeda
 • Utvrđivanje mentalne dobrobiti i emocionalnog stanja
 • Analiza prethodnih ozljeda i trauma

Intervencija

 • Postavljanje kratkoročnih i srednjoročnih ciljeva
 • Propisivanje intervencije: tjelesna aktivnost, trening fitnesa, vegetativni trening i meditacija, osteopatija, prehrana, uklanjanje štetnih navika, fizikalne i druge mjere oporavka
 • Monitoring umora, stresa i izvedbe

Praćenje

 • Kontrolno testiranje tjelesne spremnosti i vještine
 • Kontrolna analiza spavanja i prehrambenih navika
 • Kontrolna analiza funkcije autonomnog živčanog sustava
 • Kontrolno utvrđivanje mentalne dobrobiti i emocionalnog stanja Kontrolno utvrđivanje rizičnih čimbenika za nastanak sportskih ozljeda

Učinci

 • Poboljšanje sportske izvedbe i uspješnosti
 • Smanjenje rizika za nastanak ozljeda
 • Produženje karijere

Centar Motus Melior predstavlja jedinstveni „one-stop shop“ gdje sportaš na jednom mjestu dobiva cjelovitu personaliziranu skrb neophodnu za stvaranje uspješne i dugovječne sportske karijere. Tu spadaju slijedeće usluge:

 • testiranje tjelesne spremnosti i rizika nastanka sportskih ozljeda
 • individualni kondicijski trening
 • prevenciju, dijagnostiku i rehabilitaciju sportskih ozljeda
 • preporuke za prehranu i suplementaciju
 • fizikalna terapija, osteopatija i masaža
 • meditacija i vegetativni trening (mentalna i emocionalna ravnoteža)
 • sustavno praćenje stanja treniranosti, prilagodbe na trening i umora.

Sukladno prikazu METODE MOTUS MELIOR, proces započinje detaljnom dijagnostikom čiji rezultati predstavljaju osnovu za oblikovanje personalizirane intervencije usmjerene prema poboljšanju sportske izvedbe i uspješnosti sportaša, uz minimizaciju zdravstvenih rizika. Većina elemenata personalizirane intervencije može se provesti u centru Motus Melior pod nadzorom našeg stručnog tima (npr. individualni kondicijski trening, osteopatski tretman, fizikalna terapija, masaža, vegetativni trening i meditacija), dok se manji dio intervencija (npr. promjena navika vezanih uz spavanje, promjena prehrambenih navika) provodi samostalno, uz našu stručnu podršku.

Periodičnom kontrolnom dijagnostikom utvrđuje se učinkovitost personalizirane intervencije, a dobiveni rezultati predstavljaju osnovu da modifikaciju postojeće ili oblikovanje nove intervencije. Čak i kada sportaši privremeno napuste Hrvatsku, uz našu stručnu podršku mogu nesmetano nastaviti sa procesom maksimiranja performansi i prevencije ozljeda.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr