Motus Melior
Izbornik

Usluge

Prehrana i oporavak

Sportska prehrana

Maksimirajte vlastitu sportsku izvedbu i uspješnost, ubrzajte oporavak nakon treninga i natjecanja te smanjite rizik nastanka prehlada i infekcija uz personaliziranu sportsku prehranu i suplementaciju.

Sportska prehrana predstavlja vitalnu sastavnicu sustava treninga i natjecanja svakoga sportaša.

Optimiranjem svakodnevne prehrane i suplementacije možete:

 • unaprijediti sportsku izvedbu (povećanje izdržljivosti, snage i brzine)
 • pospješiti prilagodbu organizma na trening
 • smanjiti potkožno i ukupno masno tkivo
 • povećati mišićnu masu – mišićna definicija
 • smanjiti mogućnost za nastanak ozljeda i slabljenja imuniteta
 • ubrzati oporavak nakon intenzivnih treninga i natjecanja
 • pospješiti oporavak nakon ozljede
 • očuvati svoje zdravlje i vitalnost.

Sve navedeno mora biti postignuto na učinkovit, siguran i etičan način. U centru Motus Melior pružamo profesionalnu uslugu sportašima na području prehrane i suplementacije. Temeljem analize sastava tijela i nutricionističkih navika, na fleksibilan i učinkovit način optimiramo sportaševe svakodnevne prehrambene navike i razvijamo individualne nutricionističke strategije suplementacije i hidracije prije, za vrijeme i nakon treninga i natjecanja.

Posebna je pozornost usmjerena prema tri elementa:

Energija

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za intenzivan mišićni rad i njihova raspoloživost može znatno utjecati na izvedbu i uspješnost sportaša u sportskim igrama i sportovima izdržljivosti. Stoga je važno posebnu pažnju posvetiti konzumaciji optimalne količine i vrste ugljikohidrata prije, za vrijeme i nakon treninga ili natjecanja. Pritom u obzir treba uzeti razlike u brzini oksidacije pojedine vrste ugljikohidrata.

Hidracija

Dehidracija smanjuje sposobnost sportaševa tijela da odvodi, uklanja toplinu i negativno utječe na izvedbu i uspješnost. Stoga je konzumacija tekućine za vrijeme i nakon treninga ili natjecanja važna nutricionistička strategija u sportu. Pritom posebnu pozornost treba posvetiti:

 • vremenskim prilikama (temperatura i vlažnost zraka)
 • status treniranosti sportaša i intenzitetu aktivnosti
 • udjelu ugljikohidrata i natrija u tekućini jer ti nutrijenti utječe na apsorpciju, distribuciju i zadržavanje tekućine u organizmu.

Struktura

Proteini imaju brojne vitalne funkcije u tijelu. Stoga je ravnoteža između sinteze i razgradnje proteina u organizmu iznimno važna za zdravlje i uspješnost sportaša. Pritom se posebna pozornost posvjećuje količini, vremenu konzumacije i vrsti proteina koji se konzumira. Za sportaše su posebno važni cjeloviti proteini koji se brzo probavljaju i absorbiraju te koji sadrže aminokiselinu leucin.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr