Kompresijska fiksacija prijeloma kuka

Kako je građen zglob kuka?

Zglob kuka je zglob između femura (bedrene kosti) i zdjelice. Zglobna čašica kuka ili acetabulum je udubljenje na zdjeličnoj kosti unutar kojeg se nalazi glava femura (okruglasta je oblika, uzglobljuje se u acetabulumu zdjelice). Glava femura je vratom femura spojena s ostatkom kosti,  tijelom femura. Vrat femura je dio na kojem je kost najtanja. Izbočenje s vanjske strane kosti, neposredno ispod vrata femura, naziva se veliki trohanter. Područje femura točno ispod vrata femura naziva se intertrohanterna regija kuka.

Koje su posljedice prijeloma kuka?

Prijelom kuka kod starijih osoba je ozbiljan problem koji može dovesti do zdravstvenih komplikacija opasnih po život. Sama prelomljena kost ne predstavlja toliku opasnost i može se lako zaliječiti. Komplikacije nastaju kada su, zbog prijeloma kuka, starije osobe primorane ležati i mirovati. Najčešće komplikacije koje se javljaju kao indirektna posljedica prijeloma su: upala pluća, dekubitus, razne infekcije, tromboza, i sl.. Kako bi se smanjio rizik od razvoja navedenih komplikacija potrebno je što je moguće ranije izvući pacijenta iz kreveta i poticati ga na kretanje.

Što je kompresijska fiksacija?

Radi se o operativnoj metodi kod koje se prelomljeni dio femura fiksira pomoću vijka i metalne pločice. Kompresivni se vijak umeće bočno u odnosu na kuk, ispod velikog trohantera, u glavu femura. Vijak je pričvršćen na pločicu koja se postavlja s vanjske strane femura ispod velikog trohantera. Ova pločica se pričvršćuje s drugim vijcima kako bi održavala kost stabilnom.

Kada se koristi kompresijska fiksacija kuka?

Ova metoda operacije koristi se kod prijeloma u području intertrohanterne regije kuka (prijelomi u području velikog trohantera). Uslijed pada na kuk najčešće dolazi upravo do prijeloma kuka u području velikog trohantera . To je najčešća vrsta prijeloma kuka.

Koje je svrha operacije?

Kompresivna fiksacija stabilizira i učvršćuje prelomljenu kosti dok ne zacijeli. Operacija omogućava pacijentu da ranije ustane iz kreveta i počne se kretati, jer su metalna pločica i vijak dovoljno jaki da drže (fiksiraju) dijelove kostiju prilikom pokreta. Budući da su pacijenti u mogućnosti kretati se odmah nakon operacije, veća je vjerojatnost da će izbjeći ozbiljne zdravstvene komplikacije koje mogu nastati uslijed imobilizacije (dugotrajnog ležanja u krevetu).

Što nakon operacije?

Nakon operacije potrebno je koristiti pomagala za kretanja (hodalice, štake,…), te je potrebno, što je moguće ranije, pristupiti rehabilitacijskom programu. Važno je što prije poticati pacijente na kretanje kako bi se smanjio rizik od nastanka popratnih zdravstvenih komplikacija. Terapija se ponekad započinje u bazenu. Vježbanjem u vodi zglob kuka se manje opterećuje, te je lakše izvesti pokrete i vježbe u vodi. Slijedi individualizirani rehabilitacijski program. U terapiji se koriste kineziterapijske vježbe za povećanje opsega pokreta (istezanja) za mišiće glutealne regije, mišiće zdjelice i natkoljenice, vježbe jakosti te proprioceptivne vježbe. U progresiji se koriste i vježbe ravnoteže i stabilnosti, kao i vježbe koje simuliraju svakodnevne aktivnosti pacijenta (hodanje po stepenicama, po neravnom terenu,…). Glavni cilj rehabilitacijskog programa jest povrat snage i opsega pokreta u kuku, sposobnosti hoda, te vršenja svih ostalih aktivnosti bez rizika od ponovne ozljede.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.