Lezija rotatorne manžete

Što je rotatorna manžeta?

Rameni obruč građen je od ukupno 4 kosti (lopatica, nadlaktična, ključna i prsna kost). Rotatorna manžeta naziv je za grupu mišića i pripadajuće tetive (tetivama su mišići pričvršćeni za kosti), koji obavijaju rameni zglob. Oni povezuju i učvršćuju nadlaktičnu kost i lopaticu (jednim se krajem vežu za lopaticu, a drugim za glavu nadlaktične kosti). Sudjeluju pri odmicanju i rotaciji ruke u zglobu ramena. Mišići rotatorne manžete sudjeluju i u stabilizaciji ramena (učvršćuju i stabiliziraju nadlaktičnu kost i lopaticu). Mišići rotatorne manžete su: nadgrebeni (supraspinatus), podgrebeni (infraspinatus), podlopatični (subscapularis) i mali obli mišić (teres minor).

Što je lezija rotatorne manžete?

Lezija (oštećenje tkiva) rotatorne manžete odnosi se na ozljede i oštećenja tetiva rotatorne manžete. Lezije tetive mogu biti djelomične (napuknuće) ili potpune (puknuće). Najčešće dolazi do ozljede tetive mišića supraspinatusa. Razlog tomu jest njegova građa. Tetiva ovog mišića prolazi između dvije kosti (nadlaktična kost i vrh lopatice). Prostor između te dvije kosti se smanjuje svaki puta kada podignemo ruku iznad razine ramena, uzrokujući priklještenje tetive supraspinatusa. Vremenom dolazi do oštećenja i pucanja tetive supraspinatusa. Lezija rotatorne manžete najčešće se javlja u osoba srednje životne dobi, ali zbog prenaprezanja ili ozljede, može se javiti u bilo kojoj dobi.

Zašto dolazi do lezije rotatorne manžete?

Dijelovi tetiva rotatorne manžete slabo su prokrvljeni. Tkiva koja su dobro prokrvljena imaju veću moć regeneracije, te se brže obnavljaju nakon opterećenja. Zbog loše prokrvljenosti, tetive rotatorne manžete podložne su bržem trošenju i propadanju uslijed stalnog pomicanja ruke (ne stignu se dovoljno brzo obnoviti pa postepeno propadaju). Vremenom dolazi do njihova pucanja. Učestalo i dugotrajno ponavljanje istog pokreta u zglobu ramena samo ubrzava ovaj proces. Radi se o učestalim pokretima koji uključuju podizanje ruke iznad razine ramena. Najčešće je riječ o sportovima kao što su: dizanje utega, bacačke discipline u atletici, plivanje, košarka, odbojka,… Uzrok lezije može biti i ozljeda (trauma)- pad na rame ili opruženu ruku, podizanje teških predmeta ili brzi i nagli pokreti.

Kako prepoznati leziju rotatorne manžete?

Dolazi do pojave nejasne boli i slabosti prilikom odmicanja i rotacija ruke. Bol je posebno prisutna prilikom ležanja na ramenu. Simptomi se pojačavaju s većim stupnjem ozljede tetiva. Kod malih lezija pacijent može pomicati ruku bez boli. Kod lezija srednje težine dolazi do poteškoća prilikom odmicanja ruke od tijela (osjećaj slabosti). Slabost se javlja i prilikom pokušaja podizanja ili dohvaćanja predmeta. Ako se radi o potpunom puknuću, pacijent neće moći samostalno podignuti ruku sa strane tijela.

Što napraviti?

Lezije rotatorne manžete tretiraju se neoperativno ili operativno. Neoperativne metode uključuju rehabilitacijski program koji započinje tehnikama za smanjenje boli i upale (mirovanje, led i protuupalni lijekovi). Kada bol i upala splasnu, provodi se individualizirani program koji se sastoji od raznih vježbi za povrat funkcionalnosti ramena. Započinje se s vježbama za povrat opsega pokreta (fleksibilnost ramena). Slijede vježbe jakosti i snage za mišiće rotatorne manžete i ostale mišiće ramena. Zadnji su korak vježbe za povećanje kontrole pokreta i vježbe dinamičke stabilizacije ramena. Povrat potpune funkcionalnosti ramena očekuje se nakon 6 do 8 tjedana. Operaciji se pristupa ako se radi o potpunom puknuću tetiva, ili ako su uz leziju prisutni i neki drugi problemi s ramenom (npr. sindrom sraza ramena, osteoartritis akromioklavikularnog zgloba).

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.