Osteoartritis akromioklavikularnog zgloba

Što je osteoartritis?

Osteoartritis je bolest koja napada zglobove. Najčešća je vrsta artritisa (upale zglobova), a naziva se još i artroza. Uzrokuje trošenje i propadanje zglobne hrskavice. Zbog propadanja zglobne hrskavice dolazi do razvoja brojnih problema unutar zgloba.

Što je akromioklavikularni zglob?

Rameni obruč građen je do ukupno 4 kosti: lopatica (skapula), ključna kost (klavikula), prsna kost (sternum) i nadlaktična kost (humerus). Te su kosti međusobno povezane zglobovima.  Jedan od njih je i akromioklavikularni zglob (AC) koji povezuje lopaticu i ključnu kost. Akromion je naziv za „vrh“ lopatice koji se u AC zglobu veže s ključnom kosti. Od tuda i naziv akromioklavikularni zglob.

Što je zglobna hrskavica?

Zglobna hrskavica je tkivo koje se nalazi unutar zgloba, između dvije kosti koje se vežu u zglobu. Uloga zglobne hrskavice jest smanjiti trenje i apsorbirati energiju (opterećenje) prilikom pokreta. Dakle, hrskavica služi kao zaštita u zglobu koja sprječava da se kosti dodiruju i oštećuju prilikom izvedbe pokreta.

Što je osteoartritis AC zgloba?

Osteoartritis AC zgloba odnosi se na degenerativne promjene (propadanje) zglobne hrskavice AC zgloba. Najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi. Bolest se razvija sporo, a simptomi se javljaju postepeno. Kako se hrskavica troši i propada, kosti se sve više dodiruju prilikom pokreta stvarajući veće trenja među sobom. Povećano trenje dovodi do postepenih promjena na samim kostima – stvaraju se osteofiti. Osteofiti su koštane izrasline koje nastaju na rubovima kostiju u zglobu. Osteofiti značajno pogoršavaju simptome i dodatno oštećuju zglob.

Što uzrokuje pojavu osteoartritisa AC zgloba?

Točan uzrok pojave ove bolesti još je uvijek nepoznat. Često se javlja kao posljedica postepenog trošenja zgloba uslijed normalnih dnevnih aktivnosti ili sporta, do kojeg dolazi zbog neprestanog opterećenja AC zgloba. Osobe koje često podižu terete iznad razine ramena ili učestalo rade zamahe rukama, spadaju u rizičnu skupinu (sportovi: dizanje utega, tenis, košarka, plivanje,…). Ozljeda ramena, genetska predispozicija, kao i postojeće bolesti (npr. dijabetes, upalne bolesti zglobova-giht), također mogu biti uzrokom razvoja osteoartritisa. Bolest se češće javlja kod osoba ženskog spola, iznad 45 godina.

Kako prepoznati osteoartritis AC zgloba?

Bolest se razvija polako, simptomi napreduju od slabih prema jačima. Prvi simptomi uključuju pojavu boli i osjetljivosti u vrhu ramena s prednje strane. Bol se obično pojačava kada pacijent ruku stavi preko prsa (dolazi do pritiska u zglobu). Bol i ukočenost su često prisutne ujutro. Dolazi do oticanja zgloba. Zbog pojave osteofita i oštećenja hrskavice, dolazi do ograničenosti pokreta u ramenu te do pojave krepitacija („škljocanja ili preskakivanja“ ramena kod pomaka).

Što napraviti?

Bolest je , nažalost, neizlječiva. Može se utjecati na smanjenje njene progresije, kao i na ublažavanje simptoma. Rehabilitacijski program se u prvoj fazi fokusira na smanjenje boli i upale (primjena protuupalnih lijekova, leda i mirovanje). Kada bol i otok splasnu, započinje se s vježbama. Cilj je što je ranije moguće smanjiti simptome, te povratiti i održati maksimalnu funkcionalnost zgloba i okolnih mekih tkiva. Vježbe pomažu smanjiti bol, povećati opseg pokreta, povećati jakost i izdržljivost, te smanjiti ukočenost zgloba. Primjenjuju se vježbe istezanja i vježbe jakosti. Započinje se s jednostavnijim vježbama u kojima se ruka podiže samo do razine ramena, u progresiji  se kombiniraju  i zahtjevnije vježbe za jačanje mišića ramena. Za otklanjanje simptoma važna je i pravilna postura (držanje tijela), te se primjenjuju i korektivne vježbe za poboljšanje držanja tijela.

Ako neoperativna metoda liječenja nije učinkovita,  te se simptomi i dalje pogoršavaju, pacijent će morati na operaciju.

Kako vam motus melior tim može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.