Osteoartritis lakta

Što je osteoartritis?

Osteoartritis je bolest koja napada zglobove. Najčešća je vrsta artritisa (upale zglobova), a naziva se još i degenerativni artritis. Nastaje zbog trošenja i propadanja zglobne hrskavice. Bolest se razvija postepeno kroz više godina.

Koji dio lakta je zahvaćen?

Bolest zahvaća zglobnu hrskavicu i zglobnu kapsulu. Zglobna hrskavica je glatko tkivo koje prekriva krajeve kostiju u zglobu. Ona štiti krajeve kosti od trenja koje nastaje u laktu prilikom njegova pokretanja, te apsorbira opterećenje. Zglobna kapsula je čvrsto i elastično tkivo koje obavija zglob, unutar zglobne kapsula nalazi se sinovijalna tekućina koja štiti i „podmazuje“ zglob.

Kako dolazi do razvoja osteoartritisa lakta?

Osteoartritis lakta nastaje zbog degeneracije (propadanja) zglobne hrskavice lakta. Degeneracija se odnosi na postepeno trošenje i propadanje hrskavice. Bolest se razvija postepeno trošenjem zgloba kroz više godina. Najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi. Propadanjem hrskavice zglob ostaje bez zaštite, pa se kosti prilikom pokreta dodiruju i trljaju jedna uz drugu. Trljanje kostiju postepeno dovodi do deformiteta i oštećenja njihovih krajeva. Nakon nekog se vremena počinju stvarati osteofiti. Osteofiti su koštane izrasline koje nastaju na rubovima kostiju. Uzrokuju pojavu boli i ograničenost pokreta u zglobu, te dodatno oštećuju zglob.

Što uzrokuje pojavu osteoartritisa lakta?

Nastaje zbog mehaničkog trošenja zgloba tijekom uporabe. Ozljeda lakta (prijelom, iščašenje, udarac,…) može uzrokovati oštećenje zglobne hrskavice ili može promijeniti način na koji zglob funkcionira dovoljno da dodatno oštećuje zglob prilikom njegova pokretanja. Jednom kada je oštećena, zglobna hrskavica više ne može zarasti. Zbog oštećene zglobne hrskavice zglob ostaje bez zaštite, te se postepeno sve više troši i oštećuje. Dolazi do pojave osteofita. Zglob postepeno propada, odnosno dolazi do razvoja osteoartritisa. Posljedica je pojava boli i otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osteoartritis može biti i idiopatske prirode, što znači da mu uzrok nastanka nije poznat.

Kako prepoznati osteoartritis lakta?

Bolest se razvija polako, simptomi napreduju od slabijih prema jačima. Prvi simptomi uključuju pojavu boli i ukočenosti lakta. U početku, bol se javlja samo prilikom aktivnosti. Bol se smiruje za vrijeme provedbe aktivnosti, ali nakon odmora od nekoliko minuta postaje još jača. Kasnije je prisutna cijelo vrijeme. Bol i ukočenost su često prisutne ujutro. Dolazi do oticanja zgloba. Zbog pojave osteofita, dolazi do ograničenosti pokreta u laktu, te do pojave krepitacija („škljocanja ili „preskakivanja“ lakta kod pomaka). Obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje problem.

Što napraviti?

Bolest je, nažalost, neizlječiva. Može se utjecati na smanjenje njene progresije, kao i na ublažavanje simptoma. Rehabilitacijski program se fokusira na smanjenje boli i upale (primjena protuupalnih lijekova, leda i mirovanje). Kada bol i otok splasnu, započinje se s kineziterapijskim vježbama. Cilj je, što je moguće ranije, smanjiti simptome i povratiti i održati maksimalnu funkcionalnost zgloba i okolnih mekih tkiva. Vježbe pomažu pri smanjenju boli, povećanju opseg pokreta, jakost i izdržljivost, te smanjenju ukočenost zgloba. Primjenjuju se vježbe istezanja i vježbe jakosti. Započinje se s jednostavnijim vježbama istezanja i jakosti, u progresiji se kombiniraju i zahtjevnije vježbe za jačanje mišića nadlaktice i podlaktice. Rehabilitacijski program u prosijeku traje od 4 do 6 tjedana, ali vježbe je potrebno provoditi i samostalno kod kuće nakon završetka rehabilitacijskog programa. Ako neoperativna metoda liječenja nije učinkovita, a simptomi se i dalje pogoršavaju, pacijent će morati na operaciju.

Kako vam Motus Melior tim može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.