Osteohondritis disecans koljena

Što je osteohondritis disecans?

Osteohondritis disekans (OCD) je bolest kod koje dolazi do prekida dotoka krvi u rubne dijelove kosti. Zbog gubitka dotoka krvi, taj dio kosti umire. Oštećeni dio kosti puca i odlama se unutar zgloba. Takvo odumiranje koštanih stanica naziva se avaskularna nekroza (avaskularni= bez krvi, nekroza= odumiranje tkiva, smrt). OCD u većini slučajeva dovodi do oštećenja zglobne hrskavice i razvoja osteoartritisa kasnije u životu.

Što je OCD koljena?

OCD koljena najčešće zahvaća zglobnu hrskavicu i subhondralnu kost donjeg dijela femura (bedrene kosti). Na donjem se dijelu femura nalaze okruglasta izbočenja koja se nazivaju kondili. Medijalni kondil femura se nalazi s unutarnje strane, a lateralni s vanjske strane donjeg dijela femura. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, te apsorbira opterećenje prilikom pokreta. Uloga zglobne hrskavice jest omogućiti glatko klizanje rubova kostiju jedne o drugu u zglobu te smanjiti trenje i pritisak između njihovih rubova prilikom pokreta. Nalazi se na rubovima kostiju unutar zgloba koljena (obavija kondile femura i tibije). Subhondralna kost je dio kosti koji se nalazi neposredno ispod zglobne hrskavice. Zbog oštećenja zglobne hrskavice, opterećenje uslijed pokreta se prijenos na subhondralnu kost. Zbog velikog opterećenja, subhondralna kost slabi i oštećuje se. Oštećenje subhondralne kosti uzrokuje prekid dotoka krvi u taj dio kosti, koji zbog toga postepeno odumire. Dijelovi odumrle kosti pucaju i odlamaju se. OCD predstavlja odlamanje mrtvog dijela kosti unutar zgloba (odvajanje subhondralne kosti i zglobne hrskavice). OCD se najčešće razvija na medijalnom kondilu femura (unutarnja strana koljena).

Kako dolazi do OCD koljena?

JUVENILNI OSTEOHONDRITIS DISEKANS (JOCD)- odnosi se na pojavu OCD kod djece dobi do 10/15 godina koja su još uvijek u razvoju. JOCD obično nestaje, uz pravilan tretman, kako se kosti nastavljaju razvijati do kraja adolescencije. Smatra se kako do razvoja JOCD dolazi zbog preopterećenja koljena. Većina oboljele djece je uključeno u natjecateljski sport.

OCD- Točan uzrok razvoja ove bolesti nije poznat. Pretpostavljaju se tri potencijalna uzroka. Prvi uzrok jest netretirani ili nepotpuno izliječeni JOCD koji se kasnije u životu razvija u OCD. Sljedeći mogući uzrok je nedovoljna opskrba distalnog (daljeg) kraja femura krvlju. Treći, i najvjerojatniji, uzrok odnosi se na prenaprezanje koljena (najčešće kod sportaša). Prenaprezanje se odnosi na postepeno oštećivanje zloba (zglobne hrskavice) do kojeg dolazi zbog dugotrajnog ponavljanja sličnih kretnji (dolazi do postepenog „trošenja“ zgloba). OCD se češće javlja kod osoba mlađih od 50 godina.

Kako prepoznati OCD koljena?

Simptomi se obično javljaju postepeno. Najprije se javlja nelagoda u koljenu prilikom sportskih aktivnosti. Bol se vremenom pojačava i prisutna je cijelo vrijeme. Bol je nejasna i teško joj je odrediti točno mjesto. Koljeno otiče i toplo je na dodir. Može doći do „škripanja“ i osjećaja preskakivanja u koljenu (krepitacije). Ako se odlomljeni dio kosti zaglavi između kostiju u zglobu, može doći do blokade koljena i smanjenog opsega pokreta.

Što napraviti?

OCD je moguće izliječiti intenzivnim programom fizikalne terapije. Kod OCD je moguće djelovati samo na smanjenje simptoma. Potrebno je odmarati koljeno kako bi se spriječila danja oštećenja. Potrebno je izbjegavati aktivnosti koje pojačavaju bol (trčanje, skokovi,..). Čak i kada se simptomi smire, preporučuje se izbjegavanje sportskih aktivnosti narednih 6 do 8 tjedana. OCD je moguće tretirati operativno i neoperativno. Operacija je najčešće jedini djelotvorni tretman za OCD. Neoperativna terapija podrazumijeva rehabilitacijski program (fizikalnu terapiju). Prvi je korak smanjenje boli i otoka (led, mirovanje, protuupalni lijekovi). Kada bol i otok splasnu, prelazi se na vježbe za povećanje opsega pokreta i jakosti. Započinje se s pasivnim vježbama istezanja, kasnije se uključuju aktivne vježbe. Postepeno se uključuju i vježbe za razvoj jakosti i snage mišića natkoljenice i zdjelice, te vježbe za povećanje kontrole i svjesnosti pokreta (proprioceptivne vježbe). Neoperativno liječenje JOCD u prosijeku traje 10 do 18 mjeseci. Rehabilitacija nakon operacije se provodi prema istim principima, ali je nešto kompleksnija i dugotrajnija.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.