Osteohondritis disekans lakta

Što je osteohondritis disekans?

Osteohondritis disekans (OCD) je bolest kod koje dolazi do prekida dotoka krvi u rubne dijelove kosti. Zbog gubitka dotoka krvi, taj dio kosti umire. Oštećeni dio kosti puca i odlama se unutar zgloba. Takvo odumiranje koštanih stanica naziva se avaskularna nekroza (avaskularni= bez krvi, nekroza= odumiranje tkiva, smrt).

Što je OCD lakta?

OCD lakta zahvaća zglobnu hrskavicu lakta i subhondralnu kost. Zglob lakta uzglobljuje nadlaktičnu kost s palčanom i lakatnom kosti. Zglobna hrskavica se nalazi unutar zgloba, ona obavija krajeve kostiju u zglobu. Hrskavica štiti zglob, odnosno površinu kostiju od trošenja prilikom pokreta (smanjuje trenje između kostiju). Subhondralna kost je dio kosti koji se nalazi neposredno ispod zglobne hrskavice. Zbog oštećenja zglobne hrskavice, opterećenje uslijed pokreta se prenosi na subhondralnu kost. Zbog velikog opterećenja, subhondralna kost slabi i oštećuje se. Oštećenje subhondralne kosti uzrokuje prekid dotoka krvi u taj dio kosti, koji zbog toga postepeno odumire. Dijelovi odumrle kosti pucaju i odlamaju se. OCD zapravo predstavlja odlamanje mrtvog dijela kosti unutar zgloba (odvajanje subhondralne kosti i zglobne hrskavice).

Kako dolazi do OCD lakta?

Točan uzrok razvoja ove bolesti nije poznat. Pretpostavljaju se tri potencijalna uzroka njena razvoja. Prvi uzrok jest genetska predispozicija, uočeno je kako se bolest javlja u nekoliko generacija. Sljedeći mogući uzrok je nedovoljna opskrba distalnog (daljeg) kraja nadlaktične kosti krvlju. Treći, i najvjerojatniji uzrok odnosi se na prenaprezanje lakta (najčešće kod sportaša). Prenaprezanje se odnosi na postepeno oštećivanje zloba lakta (zglobne hrskavice) do kojeg dolazi zbog dugotrajnog ponavljanja sličnih kretnji (dolazi do postepenog „trošenja“ zgloba). U ovom slučaju radi se o kretnjama bacanja ili zamahivanja (reketom). Bejzbol, tenis i gimnastika sportovi su koji su visoko rizični razvoj OCD. OCD se češće javlja kod adolescenata dobi 12 do 18 godina.

Kako prepoznati OCD lakta?

Simptomi se obično javljaju postepeno. Najprije se javlja nelagoda u laktu prilikom sportskih aktivnosti. Bol se vremenom pojačava i prisutna je i za vrijeme odmora. Bol je nejasna i teško joj je odrediti točno mjesto. Lakat otiče i topao je na dodir. Može doći do „škripanja“ i osjećaja preskakanja u laktu (krepitacije). U nekim slučajevima može doći do blokade lakta i smanjenog opsega pokreta prilikom pokušaja izvedbe određene kretnje. Ako se bolest ne tretira, može doći do razvoja artritisa kasnije u životu.

Što napraviti?

Kod pojave simptoma potrebno je odmarati lakat kako bi se spriječila daljnja oštećenja. Potrebno je izbjegavati aktivnosti koje pojačavaju bol (sport, podizanja teških predmeta, …). Čak i kada simptomi splasnu, preporučuje se izbjegavanje sportskih aktivnosti narednih 6 do 8 tjedana. OCD je moguće tretirati operativno i neoperativno. Operacija je potrebna kod uznapredovalih slučajeva. Neoperativna terapija podrazumijeva rehabilitacijski program (fizikalnu terapiju). Prvi korak terapije je smanjenje boli i otoka (led, mirovanje, protuupalni lijekovi). Kada bol i otok splasnu, prelazi se na vježbe za povećanje opsega pokreta i jakosti kojima je svrha povrat funkcionalnosti lakta. Započinje se s pasivnim vježbama istezanja, kasnije se uključuju aktivne vježbe. Postepeno se uključuju i vježbe za razvoj jakosti i snage mišića ruke, te vježbe za povećanje kontrole i svjesnosti pokreta (proprioceptivne vježbe).

Kako vam Motus Melior tim može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.