Ozljede brahijalnog pleksusa

Što je brahijalni pleksus?

Brahijalni pleksus ili splet je velika živčana mreža, odnosno skup živaca koji izlaze iz leđne moždine u razini donjeg dijela vrata i ramena (na razini 5. do 8. vratnog kralješka i 1. prsnog kralješka). Brahijalni pleksus čini 5 korjenova živaca cervikalnog (vratnog) dijela kralježnice. Živci brahijalnog pleksusa prolaze kroz vrat, ispod ključne kosti i pazuha. Tih se 5 živčanih korjenova potom regrupira i spaja tvoreći tako 3 glavna živca koji se spuštaju u ruku i šaku, inerviraju ih (radijalni, medijalni i ulnarni živac).

Što su ozljede brahijalnog pleksusa i kako nastaju?

U ozljede brahijalnog pleksusa spadaju ozljede i oštećenja živaca vrata i ramena. Do takvih ozljeda najčešće dolazi prilikom naglih pokreta ramena prema dolje i natrag, najčešće prilikom izravnog udarca u vrh ramena prilikom kojeg rame biva potisnuto prema dolje, a glava istovremeno u suprotnu stranu. Uslijed takve ozljede dolazi do istezanja i ozljede živaca brahijalnog pleksusa. Neke bolesti, istezanja, rane, krvarenja u živac, iščašenja ramena i ostale ozlijede vrata i pazušne regije mogu rezultirati ozljedama brahijalnog pleksusa. Ovakvim su ozljedama najpodložniji sportaši, i to igrači američkog nogometa, hrvači, gimnastičari, skijaši i sl.. Nije potpuno jasno na kojem točno dijelu živac dolazi do oštećenja (na samom korijenu ili niže) prilikom ozljeda brahijalnog pleksusa. Ipak, znanstvenici se slažu kako bi ozljede samog korijena bile ozbiljnije i opasnije od ozljede nižeg dijela živca.

Kako prepoznati ozljedu brahijalnog pleksusa?

Javlja se žarenje ili peckanje u području između vrata i ramena. Bol se u ovom području obično ne javlja, a ako se i pojavi uzrok joj je ozljeda vrata (do ozljede brahijalnog pleksusa dolazi uslijed ozljede vrata ili ramena), a ne brahijalnog pleksusa. Bol izazvana ovakvom ozljedom započinje iznad ramena i širi se rukom sve do šake. Može se javiti osjećaj utrnulosti i slabosti ramena i ruke, a također se mogu  pojaviti i „trnci“ u ruci. Ozljede utječu na pokrete i kožne osjete ruke. Neposredno nakon ozljede može doći do kratkotrajne, prolazne paralize (utrnulosti) ruke (u trajanju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta) ili do anestezije (gubitka osjeta). Takva su oštećenja trajna samo u malom broju slučajeva.

Što napraviti?

Ozljede brahijalnog pleksusa, uz pravilan tretman, u najvećem broju slučajeva nisu ozbiljan problem i lako se liječe. Ozljede brahijalnog pleksusa se ne operiraju, tretiraju se isključivo neoperativnim metodama (fizikalna terapije i kineziterapija). Dok su simptomi još prisutni potrebno je odmarati rame i vrat, te raditi lagane vježbe za istezanje tog dijela. U terapiji se često koriste biofeedback tehnike, električna stimulacija i manualne tehnike za povrat normalne funkcije živaca. Također se primjenjuju  kineziterapijske vježbe za povrat opsega pokreta, te vježbe istezanja za vratni dio i rame. Povratak normalnim dnevnim i sportskim aktivnostima moguć je nakon što se povuku svi simptomi i nakon što se povrati potpuna pokretljivost vrata i ramena. Radi prevencije budućih ozljeda preporučuje se svakodnevno izvođenje vježbi istezanja za vrat i rame.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.