Ozljede meniskusa koljena

Što su menisci?

Menisci su vezivno-hrskavična tkiva koja se nalaze unutar koljena, imaju oblik polumjeseca (slovo C). Postoje dva meniska, medijalni i lateralni, koji se nalaze u koljenu između femura (bedrena kost) i tibije (goljenična kost- kost potkoljenice). Medijalni menisk se nalazi s unutarnje strane koljena, a lateralni s vanjske. Menisci služe kao amortizeri u koljenu, apsorbiraju opterećenje prilikom pokreta, te povećavaju stabilnost koljena. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, te apsorbira opterećenje prilikom pokreta. Uloga zglobne hrskavice je omogućiti glatko klizanje rubova kostiju jedne o drugu u zglobu, te smanjiti trenje i pritisak između njihovih  rubova prilikom pokreta. Nalazi se na rubovima kostiju unutar zgloba koljena (obavija kondile femura i tibije). Menisci se nalaze na zglobnoj hrskavici između kostiju.

Kako dolazi do ozljede meniska?

Može doći do akutne ozljede ili do degenerativnih promjena (postupnog oštećenja) meniska. Akutne  ozljede meniska najčešće se događaju prilikom naglih rotacijskih pokreta prilikom kojih se koljeno ispruža dok je stopalo spušteno (fiksirano). Do takvih ozljeda najčešće dolazi prilikom sportskih aktivnosti u kojima prevladavaju odrazi i skokovi s rotacijama trupa, doskoci na jednu nogu ili nagle promjene smjera kretanja, npr. nogomet, skijanje, tenis, košarka. Češće dolazi do ozljeda medijalnog meniska. Ozljede meniska se obično javljaju u kombinaciji s oštećenjima drugih tkiva (često medijalni menisk i prednja ukrižena sveza). Menisci slabe s godinama, čime su podložniji oštećenju. Degenerativne ozljede meniska obično se javljaju nakon 40-e godine, često kao rezultat nakupljanja manjih ozljeda i iritacija kroz duže vrijeme.

Kako prepoznati ozljedu meniska?

Dolazi do pojave jake boli na rubu koljena (unutarnjem ili vanjskom, ovisno koji je menisk ozlijeđen- Cooperov znak). Bol je posljedica pomicanja oštećenog dijela meniska. Koljeno često otiče i postaje kruto. Dolazi do smanjene pokretljivosti koljena, škljocanja, preskakivanja i osjećaja nestabilnosti (popuštanja koljena). Ako se ozlijeđeni dio meniska otkine, može se zaglaviti između kostiju te tako potpuno blokirati pokret u koljenu. Ozljeda meniska može uzrokovati dugoročne probleme. „Trljanje“ ozlijeđenog meniska o zglobnu hrskavicu postupno dovodi do njenog oštećenja, što pak dovodi do razvoja osteoartritisa koljena.

Što napraviti?

Kod blažih ozljeda meniska kod kojih je koljeno još uvijek stabilno, a simptomi su blagi, liječenje je neoperativno. Češće se ipak pristupa operaciji (najčešće artroskopija). Važno je ojačati mišićne skupine natkoljenice, posebno kvadricepsa, i prije same operacije. Rehabilitacijski program započinje primjenom metoda za otklanjanje boli i upale. Prelazi se na kineziterapijske vježbe istezanja i jačanja. Započinje se s pasivnim vježbama istezanja i pokretljivosti koljena, postupno se dodaju i vježbe statičkog i dinamičkog jačanja mišića natkoljenice (m. vastus medialis). Postepeno se povećava opseg pokreta i opterećenje. Često se primjenjuju i izokinetičke vježbe na posebnim uređajima. Vježbe je potrebno raditi u rasponu pokreta u kojem nema boli. Rehabilitacija u prosijeku traje 6 do 8 tjedana.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.