Ozljede stražnjeg križnog ligamenta

Što je stražnji križni ligament (pcl)?

Koljeno je složen zglob koji uzglobljuje tri kosti: natkoljeničnu (femur), goljeničnu (tibia) kost i iver (patela). Kosti su međusobno povezane pomoću ligamenata. Ligamenti su snopovi čvrstog i elastičnog tkiva koje povezuje i stabilizira krajeve kostiju u zglobu. Ligamenti stabiliziraju i kontroliraju pokrete koljena te ako dođe do njihova pucanja, koljeno gubi na stabilnosti i javlja se bol. Postoje dvije osnovne skupine ligamenta koji stabiliziraju zglob koljena. Kolateralni ligamenti koji se nalaze s vanjskih strana zgloba (medijalni i lateralni). Oni kontroliraju bočne kretnje u koljenu. Križni ligamenti (prednji i stražnji) koji se nalaze unutar samog zgloba te kontroliraju kretnje prema naprijed i natrag u koljenu.

Koja je uloga stražnjeg križnog ligamenta (PCL)?

PCL povezuje stražnju stranu femura i stražnju stranu tibije, nalazi se iza prednjeg križnog ligamenta (ACL) sa stražnje strane u koljenu. PCL kontrolira (sprječava) prekomjerne pomake potkoljenice (tibije) unatrag u odnosu na natkoljenicu (femur) prilikom kretanja. Takvo pomicanje potkoljenice prema natrag naziva se stražnja translacija tibije. PCL osigurava stražnju stabilnost koljena, stabilizira i kontrolira pokrete u koljenu prema natrag i ukoliko dođe do njegova pucanja, koljeno postaje nestabilno. PCL je građen od dva odvojena snopa vlakana.  Jedan se snop PCL-a zateže (isteže, napet je) kada je koljeno savijeno, a drugi kada je koljeno do kraja ispruženo. PCL je snažniji i čvršći od ACL-a te rjeđe dolazi do njegove ozljede.

Kako dolazi do ozljede PCL-a?

Može doći do istegnuća, djelomičnog ili potpunog puknuća PCL-a. Do ozljede PCL-a najčešće dolazi uslijed izravnog i snažnog udarca u savijeno koljeno (pad na savijeno koljeno, automobilske nesreće, udarac u savijeno koljeno u sportu…). Mehanizam ozljede je sličan u svim situacijama: situacije u kojima se tibija pomiče previše prema natrag u odnosu na femur, dolazi do prekomjernog istezanja PCL, zbog čega puca. U manjem broji slučajeva, do ozlijede dijela PCL-a, dolazi prilikom naglog ispružanja koljena. U takvim situacijama najčešće dolazi do kombiniranih ozljeda PCL-a i ACL-a.

Kako prepoznati ozljedu PCL-a?

Dolazi do pojave umjerene boli i blagog otoka. Koljeno postaje nestabilno, javlja se osjećaj nesigurnosti i ukočenosti koljena prilikom kretanja. Bol i otok obično nestaju nakon 2 do 4 tjedna od ozljede, ali koljeno i dalje ostaje nestabilno. Ako se ne započne s liječenjem ozlijeđenog PCL-a, može doći do oštećenja ostalih struktura koljena prilikom kretanja (menisci, ostali ligamenti, razvoj artritisa). Pozitivan Lachmannov test ukazuje na puknuće PCL-a (test stražnje ladice).

Što napraviti?

Program fizikalne terapije ključan je u oporavku od ozljede PCL-a, a u većini slučajeva operacija nije potrebna. Operaciji se pristupa ako se fizikalnom terapijom ne uspije povratiti zadovoljavajuća stabilnost koljena ili ako su, uz PCL, ozlijeđene i neke druge strukture koljena. Cilj je vratiti snagu i stabilnost zgloba koljena. Započinje se metodama za smanjenje boli i upale (led, mirovanje, protuupalni lijekovi). Na početku programa pasivnim se istezanjem nastoji povratiti opseg pokreta (vođenim od strane terapeuta), dodaju se izometrične vježbe (statičke vježbe) jakosti mišića prednje strane natkoljenice (kvadriceps). U progresiji se preporučuju i dinamičke vježbe jakosti i snage. Program fizikalne terapije u prosijeku traje 6 do 8 tjedana. Rehabilitacija nakon operacije u prosijeku traje 4 do 6 mjeseci.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.