Ozljede ulnarnog kolateralnog ligamenta

Što je ulnarni kolateralni ligament?

U zglobu lakta uzglobljuju se tri kosti (nadlaktična, palčana (radijus) i lakatna (ulna) kost). Zglob lakta se zapravo sastoji od tri odvojena zgloba. Prvi čine nadlaktična i lakatna kost, drugi nadlaktična i palčana kost, a treći lakatna i palčana kost. Pod pojmom „lakat“ obično se misli na zglob između nadlaktične i lakatne kosti. Kosti su u zglobu povezane i učvršćene pomoću ligamenata. Ligamenti su čvrsta tkiva građena od kolagenskih vlakana. Njihova uloga jest povezivanje kostiju i njihova stabilizacija u zglobu. Dva najvažnija ligamenta u zglobu lakta su ulnarni (ili medijalni) kolateralni ligament (UCL) i lateralni kolateralni ligament (LCL). UCL se nalazi s unutarnje strane lakta (bliže tijelu), povezuje nadlaktičnu i lakatnu kost s unutarnje strane. UCL je građen od tri dijela (prednji snop, stražnji snop i poprečni ligament). LCL se nalazi s vanjske strane lakta, te povezuje nadlaktičnu i lakatnu kost s vanjske strane. UCL i LCL su glavni stabilizatori lakta, sprječavaju da se lakat kreće lijevo-desno (postranično).

Kako dolazi do ozljede UCL?

Do ozljede UCL dolazi zbog prenaprezanja. Sindrom prenaprezanja nastaje kao posljedica ponavljajućih bacačkih aktivnosti. Najčešće se javlja kod bejzbolaša, atletičara (bacačke discipline), tenisača, vaterpolista, i sl.. Učestalo bacanje, postepeno kroz nekoliko mjeseci ili godina, uzrokuje nastajanje mikrotrauma (malih oštećenja) UCL. Te se mikrotraume gomilaju, oslabljuju i oštećuju UCL, nakon nekog vremena ligamenti potpuno oslabe i pucaju. Loša tehnika i učestalo bacanje, uzrok su postepenog oštećivanja UCL. Do ozljede UCL može doći i uslijed pada na lakat ili opruženu ruku, odnosno prilikom iščašenja lakta.

Kako prepoznati ozljedu UCL?

Najčešći simptom ozljede UCL jest pojava boli s unutarnje strane lakta. Bol se obično pojačava kod bacanja, odnosno u fazi zamaha i izbačaja predmeta. Bol se pojačava i prilikom stiska šake. Ako je došlo do pucanja UCL moguće je čuti zvuk pucanja s unutarnje strane lakta uz pojavu iznenadne jake boli. Također, može doći do otoka i pojave modrica s unutarnje strane lakta. U nekim slučajevima dolazi do smanjenja opsega pokreta u laktu.

Što napraviti?

Ozljede UCL se u većini slučajeva liječe neoperativno. Operacija je potrebna samo ako su simptomi prisutni i nakon neoperativnog tretmana, odnosno ako pacijent još uvijek nije u stanju obavljati profesionalne i sportske aktivnosti. U prvoj fazi neoperativnog tretmana potrebno je odmarati lakat. Preporučuje se izbjegavanje ili modifikacija sportskih aktivnosti (bacanja). Cilj je otklanjanje upale i boli (primjena leda i protuupalnih lijekova). Druga faza podrazumijeva primjenu kineziterapijskih vježbi istezanja i jačanja mišića podlaktice, te primjenu vježbi za stabilizaciju lakta. U sklopu tretmana primjenjuju se i pliometrijske vježbe. Pliometrijske vježbe uključuju brze i snažne pokreta, služe za razvoj eksplozivne snage mišića podlaktice (i cijele ruke). Vrijeme potrebno za siguran povratak sportskim aktivnostima iznosi od 3 do 6 mjeseci.

 Kako vam Motus Melior tim može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.