Ozljede zglobova prstiju šake

Kako su građeni šaka i prsti?

Šaka i ručni zglob su građeni od ukupno 29 kostiju i 36 zglobova. Bazu šake čini 8 kostiju zapešća (karpalnih kostiju) koje su raspoređene u dva reda. Na kosti zapešća se nadovezuju metakarpalne kosti (čine bazu prstiju), a na njih kosti prstiju (falange). Svaki prst je građen od 3 članka (falange). Metakarpofalangealni zglob je zglob metakarpalne kosti s prvom falangom prsta. Kosti prstiju (falange) su spojene pomoću dva interfalangealna zgloba (IF). Proksimalni IF (PIF) je zglob prve i druge falange, a distalni IF (DIF) spaja drugu i treću falangu prsta. Zglobovi prstiju su obavijeni i učvršćeni ligamentima (čvrsta tkiva koja povezuju falange i stabiliziraju ih u zglobu). Na treću (distalnu) falangu vežu se tetive mišića ispružača (s vanjske strane prsta) i tetive mišića pregibača prstiju (s unutarnje strane). Ti su mišići, kao i njihove tetive, odgovorni za ispružanje, odnosno savijanje prstiju.

Koje su najčešće ozljede prsiju?

Najčešće dolazi do ozljede PIF i DIF zglobova prstiju. Česta posljedica ozljede DIF zgloba poznata je pod nazivom čekićasti prst. Uslijed ozljede DIF zgloba dolazi do otkinuća tetive mišića ispružača prsta od svog hvatišta na distalnoj falangi. Posljedica tog otkinuća jest nemogućnost potpunog ispružanja vrha prsta (treće falange) u DIF zglobu, vrh prsta ostaje visjeti (čekićasti prst). Do ozljede dolazi uslijed udarca u vrh ispruženog prsta. Ozljede DIF zgloba su česte u sportovima kao što su košarka ili rukomet. Ozljede PIF zgloba mogu uzrokovati velike probleme. Kod ozljede PIF zgloba dolazi do istegnuća ili pucanja ligamenata koji okružuju i stabiliziraju PIF zglob. Do ozljede ligamenata PIF zgloba može doći kada se prst ispruža ili savija preko svojih granica u PIF zglobu.

Kako prepoznati ozljede prstiju?

Ako je ozlijeđen DIF zglob, dolazi do pojave boli i otoka u području zgloba (vrh prsta). Vrh prsta je savijen i nije ga moguće u potpunosti samostalno izravnati. Ako se ozljeda ne liječi prst može ostati trajno deformiran, bolan i nefunkcionalan (vrh prsta ostaje visjeti- čekićasti prst). Ako je ozlijeđen PIF zglob dolazi do pojave boli i otoka u području zgloba (sredine prsta). Ako je došlo do iščašenja PIF zgloba deformacija prsta je jasno uočljiva. Ako se ozljeda ne tretira prst može postati ukočen i trajno bolan. Ozlijeđeni PIF zglob biva otečen (zadebljan) još dugo nakon ozljede, zadebljanje PIF zgloba nerijetko ostaje i kao trajna posljedica ozljede. Ako se ozljede DIF i PIF zglobova ne tretiraju može  doći do deformacije prsta, tzv. „labuđi vrat“ (prst ostaje trajno ispružen u PIF zglobu i savijen u DIF zglobu).

Što napraviti?

Ozljede DIF i PIF zglobova prstiju u većini se slučajeva tretiraju neoperativno. Kod ozljede DIF zgloba primjenjuju se razne udlage i pomagala kojima se prst, odnosno DIF zglob imobilizira. DIF zglob je potrebno imobilizirati tako da je zglob u potpunosti ispružen. Udlagu ili pomagalo je potrebno nositi najmanje 6 tjedana bez prekida. I kod ozljede PIF zgloba se primjenjuju razne udlage ili pomagala za imobilizaciju zgloba. Udlaga ne dopušta potpuno ispružanje prsta, ali omogućava njegovo savijanje. Udlagu je potrebno nositi 3 do 4 tjedna. Nakon skidanja imobilizacije potrebno je pristupiti programu rehabilitacije kako bi se povratio opseg pokreta i jakost ozlijeđenog prsta. U rehabilitacijskom se programu primjenjuju kineziterapijske vježbe istezanja i jačanja mišića prstiju. Preporuča se još na neko vrijeme bandažirati prst za vrijeme sportske aktivnosti.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.