Patelo-femoralni problemi i bol

Što je femoropatelarni zglob?

Patela (iver) je pomična kost koja se nalazi s prednje strane u zglobu koljena. Patela je položena na donjem dijelu bedrene kosi u koljenu, te se s njom uzglobljuje u femoropatelarnom zglobu. Patela je učvršćena (obavijena) tetivom koja spaja kvadriceps (mišić prednje strane natkoljenice) s tibijom (kost potkoljenice). Tetiva kvadricepsa prelazi preko koljena obavijajući patelu. Sastoji se od dva dijela, gornji dio koji se spaja na patelu naziva se tetiva kvadricepsa, a donji, koji spaja patelu i tibiju, se naziva patelarna tetiva. Patela služi kao neka vrsta poluge koja pomaže kvadricepsu stvoriti veću silu prilikom pokreta (pojačava jakost kvadricepsa). Kvadriceps, tetive i patela zajedno čine mehanizam odgovoran za ispružanje koljena. Dvije glave kvadricepsa (vastus medialis obliquus (VMO) i vastus lateralis (VL)), koje se također hvataju za patelu, su odgovorne za njeno pravilno gibanje. Na unutarnjoj se strani patele nalazi zglobna hrskavica. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, apsorbira opterećenje te omogućava glatko klizanje rubova kostiju jednog o drugi smanjujući trenje i pritisak između njihovih rubova prilikom pokreta.

Što su patelo-femoralni problemi i bol?

To su bolna stanja koja se jednim imenom nazivaju trkačko koljeno, a obuhvaćaju: hondromalaciju patele, sindrom prednje koljenske boli i ostale probleme s patelom. Do problema i pojave boli u području patele dolazi zbog propadanja i/ili oštećenja zglobne hrskavice ispod patele, te zbog iritacije okolnih mekih tkiva koja okružuju koljeno. Posljedica je pojava boli, slabosti i smanjene funkcije koljena.

Kako dolazi do razvoja problema?

Do problema dolazi postupno zbog velikog i dugotrajnog opterećenja patele i koljena (trčanje, skijanje, skokovi). Postupno dolazi do trošenja i propadanja zglobne hrskavice ispod patele, što uzrokuje pojavu boli. U zdravom zglobu se patela, prilikom pokreta, normalno pomiče (klizi) bez izravnog doticanja bedrene kosti. Problem se javlja kada se patela, iz nekog razloga, više ne pomiče pravilno (odlazi više na jednu stranu prilikom pokreta) te zbog toga struže o zglobnu hrskavicu oštećujući ju.

Koji su uzroci?

Ovaj se problem često javlja kod sportaša koji učestalo opterećuju zglob koljena (trkači, nogometaši, skijaši, tenisači). Do problema može doći zbog akutne ozljede (pad ili udarac, ozljede tetiva i ligamenata) ili zbog postupnog trošenja i propadanja hrskavice uslijed dugotrajnog trljanja patele o nju zbog promijenjenih biomehaničkih odnosa u koljenu. Do nepravilnog pomicanja patele u koljenu može doći zbog slabosti ili disbalansa jakosti mišića kvadricepsa- VMO je u većini slučajeva slabiji od VL (povlači patelu na jednu stranu), mišića potkoljenice, izvrtanje stopala prema unutra prilikom hoda, „X“ noge, deformacije patele ili donjeg djela femura. Problemi se mogu javiti i kao posljedica starenja (razvoj osteoartroze koljena). Bol u području patele može biti posljedica problema u nekom drugom dijelu tijela (donji dio leđa ili kukovi), takva se bol naziva iradijacijska bol.

Koji su simptomi?

Dolazi do pojave boli ispod i oko patele. U nekim slučajevima bol nije prisutna. Bol se pojavljuje prilikom aktivnosti koje opterećuju koljeno (čučanj, trčanje, penjanje po stubama, zadržavanje savijenog koljena (npr. sjedenje)). Javlja se osjećaj nestabilnosti patele prilikom kretanja, te dolazi do pojave krepitacija (zvukova „škljocanja“ ili „preskakanja“ kod savijanja koljena).

Što napraviti?

Problemi s patelom se mogu tretirati operativno ili neoperativno. Uvijek se najprije započinje neoperativnim tretmanom. Dok je prisutna bol i/ili otok, potrebno je mirovati. Potrebno je prekinuti sa svim aktivnostima koje opterećuju koljeno (trčanje, skokovi). Terapija započinje metodama za smanjenje boli i upale (mirovanje, led, protuupalni lijekovi). Sijedeći su korak vježbe za povrat opsega pokreta, jačanje, vježbe koordinacije te vježbe za povrat proprioceptivne kontrole pokreta u koljenu. Na početku tretmana primjenjuju se vježbe pasivnog istezanja (posebno za kvadriceps). Započinje se i s vježbama jakosti za mišiće natkoljenice i zdjelice, u većini je slučajeva potrebno jačati VMO. Primjenjuju se ekscentrične vježbe jakosti (kod kojih se mišić produljuje) kod kojih se izvode vrlo polagane kretnje (u progresiji se opterećenje povećava dodavanjem dodatnih utega). Ekscentrične se vježbe mogu provoditi na ravnoj površini, ali bolji se rezultati postižu vježbanjem na kosoj podlozi (platforma nagiba 25˚). Tretman u prosijeku traje 4 do 6 tjedana nakon čega je potrebno još nekoliko mjeseci samostalnog provođenja vježbi kako bi problem u potpunosti nestao. Operaciji se pristupa ako neoperativna terapija nije učinkovita. Rehabilitacijski program nakon operacije je nešto složeniji i dugotrajniji, provodi se po istim principima kao i neoperativna terapija.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.