Prijelom podlaktice

Kako je građena podlaktica?

Podlaktica je građena od dvije kosti: lakatna kost (ulna) i palčana kost (radius). Palčana kost nalazi se s vanjske strane podlaktice (u produžetku palca). Uska je i obla na kraju bližem laktu, te šira na drugom kraju. Cijela je kost blago zaobljena. Takva joj građa omogućava okretanje oko lakatne kosti za vrijeme rotacije podlaktice (kada rotiramo podlakticu, palčana se kost okreće oko lakatne koja stoji na mjestu). Između dvije kosti nalazi se prazan prostor kojeg ispunjava međukoštana opna (spaja kosti).

Što je prijelom podlaktice?

Prijelom bilo koje kosti podlaktice utječe na normalno funkcioniranje cijelog povezanog sustava. Dakle, prijelom jedne od kostiju otežava ili onemogućuje pokretanje podlaktice i šake. Do prijeloma najčešće dolazi uslijed ozljede – pad na opruženu ruku, udarac o podlakticu ili pretjerana rotacija podlaktice. Otvoreni prijelomi podlaktice, kada prelomljena kost probija kožu, su česti. Kod prijeloma podlaktice može doći i do ozljede okolnih tkiva. Stradati mogu okolni mišići, živci i krvne žile, ligamenti ili tetive. Te ozljede mogu dovesti do brojnih drugih komplikacija (s cirkulacijom, živčanom kontrolom dijelova ruke, osjetima…).

Koje su potencijalne posljedice?

Važno je da kost nakon prijeloma pravilno zaraste. Osobito palčana kost, ona je prirodno zaobljena kako bi omogućila rotaciju podlaktice. Ako palčana kost ne zaraste pravilno, više neće biti moguće rotirati podlakticu u punom opsegu pokreta.

Koji su simptomi prijeloma?

Prilikom prijeloma javlja se oštra bol u području podlaktice. Podlaktica je osjetljiva na dodir, te brzo otiče. Dolazi do ograničenosti pokreta, a svaki pokušaj pokreta izaziva prodornu bol. Deformitet podlaktice je jasno vidljiv. Utrnulost i nedostatak osjeta znak su da je došlo do oštećenja živaca uslijed prijeloma. Bol, otok, osjetljivost, podljevi, kao i ograničenost pokreta, bit će prisutni i neko vrijeme nakon medicinskog tretmana.

Što napraviti?

Potrebno je držati ruku što je moguće mirnije do dolaska u bolnicu. Liječnici će reponirati (namjestiti) slomljenu kost, te imobilizirati ruku pomoću gipsa. Operacija će biti potrebna u slučajevima kada nije moguće precizno reponirati kost neoperativnom metodom.

Što nakon skidanja gipsa?

Poželjno je provoditi rehabilitacijske vježbe još za vrijeme nošenja gipsa kako bi se očuvao opseg pokreta. Ovisno o tipu i lokaciji prijeloma, moguće je vršiti kontrolirane pokrete šakom, ramenom i laktom dok je ruka još u gipsu. Također, moguće je raditi i vježbe suprotnim, zdravim, udom. Dokazano je da kada vježbamo i poboljšavamo funkcionalnost jedne strane tijela, djelomično utječemo i na poboljšanje druge. Nakon skidanja gipsa treba započeti s rehabilitacijskim programom. Bol će još uvijek biti prisutna. Prvi korak rehabilitacijskog procesa je smanjenje i otklanjanje boli i otoka (primjena leda, masaže, vježbi istezanja i opuštanja). Sljedeći je korak povrat potpunog opsega pokreta vježbama istezanja, po potrebi će fizioterapeut manualnom terapijom mobilizirati zglob. Slijede rehabilitacijske vježbe jačanja i koordinacijske vježbe za zapešće i lakat, te rame. Zadnji su korak vježbe za razvoj izdržljivosti te proprioceptivne vježbe za poboljšanje kontrole i svjesnosti pokreta. Povrat funkcije očekuje se nakon 3 do 6 mjeseci rehabilitacijskog programa. Procjenjuje se kako će kost u potpunosti zarasti tek nakon 6 do 12 mjeseci od rehabilitacijskog programa.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.