Prijelom skafoidne kosti

Što je skafoidna kost?

Šaka i ručni zglob su građeni od ukupno 29 kostiju i 36 zglobova, što im omogućava veliku pokretljivost. Šaka je građena od 8 kostiju zapešća (karpalnih kostiju) koje čine „bazu“ šake, a raspoređene su u dva reda. Skafoidna (čunjasta) kost je karpalna kost koja se nalazi u prvom redu na strani palca, a jednim svojim dijelom čini zglob s palčanom kosti podlaktice (ručni zglob). Na kosti zapešća se nadovezuju metakarpalne kosti (čine bazu prstiju), a na njih kosti prstiju (falange). Karpalne kosti su međusobno povezane u malim zglobovima, svaka kost čini zaseban zglob s kosti do sebe.

Kako dolazi do prijeloma skafoidne kosti?

Skafoidna kost je karpalna kost koja se najčešće prelama. Do prijeloma najčešće dolazi uslijed pada na opruženu ruku i dlan.

Koje su potencijalne posljedice prijeloma?

Do ozbiljnijih problema može doći s vremenom ako prijelom nije odmah prepoznat, te se zbog toga i ne liječi odmah. U velikom broju slučajeva, umjesto na prijelom, sumnja se samo na uganuće ili natučenost. U tim slučajevima pacijenti ne potraže liječničku pomoć, već čekaju da bol prođe sama od sebe. Ponekad, ako prilikom prijeloma nije došlo do pomaka odlomljenog dijela skafoidne kosti, kost zaraste bez posljedica. Ipak, u velikom broju slučajeva dolazi do problema koštanog srastanja (engl. nonunion). U tim slučajevima, 6 do 8 mjeseci nakon prijeloma, dolazi do razvoja pseudoartroze (pojava „lažnog zgloba“, kost ne zaraste pa ostaje „pomična“) ili avaskularne nekroze skafoidne kosti (kost ostaje bez opskrbe krvlju pa odumire). Pseudoartroza često, kroz nekoliko godina, uzrokuje razvoj osteoartritisa šake.

Kako prepoznati prijelom skafoidne kosti?

Prvi simptomi prijeloma su pojava boli i osjetljivosti područja šake ispod palca. Područje može i oticati. Simptomi pseudoartroze su teže primjetni. Na pseudoartrozu upućuje postojanje boli i nekoliko mjeseci nakon ozljede, i to najčešće prilikom pokreta šake.

Što napraviti?

Ako je bol prisutna i par dana nakon ozljede, potrebno je potražiti liječničku pomoć. U slučajevima u kojima uslijed prijeloma nije došlo do pomaka odlomljenog dijela kosti, šaka se imobilizira pomoću gipsa na period od 12 tjedana. U slučajevima u kojima je došlo do pomaka odlomljenog dijela kosti, bit će potrebna operacija kako ne bi došlo do pseudoartroze. Posljedica imobilizacije jest zakočenost i krutost šake i ručnog zgloba nakon skidanja gipsa. Zbog toga je potrebno pristupiti rehabilitacijskom programu. U sklopu rehabilitacije primjenjuju se kineziterapijske vježbe za povrat opsega pokreta, te za jačanje i stabilizaciju šake i ručnog zgloba.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.