Prijelom zgloba kuka

Kako je građen zglob kuka?

Zglob kuka je zglob između femura (bedrene kosti) i zdjelice. Omogućava rotaciju i savijanje natkoljenice u kuku. Zglobna čašica kuka ili acetabulum je udubljenje na zdjeličnoj kosti unutar kojeg se nalazi glava femura (okruglastog je oblika, uzglobljuje se u acetabulumu zdjelice). Glava femura je vratom femura spojena s ostatkom kosti (tijelom femura). Izbočenje s vanjske strane kosti, neposredno ispod vrata femura, naziva se veliki trohanter. Za njega se hvataju veliki mišići glutealne regije. Unutar zgloba se nalazi zglobna hrskavica, obavija unutarnji dio acetabuluma i glavu femura. Zglobna hrskavica je glatko tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, te apsorbira opterećenje prilikom pokreta.

Koje su vrste prijeloma kuka?

Prijelom zgloba kuka je zapravo prijelom vrata ili glave bedrene kosti (prijelom femura u neposrednoj blizini zgloba kuka). Vrste prijeloma kuka razlikuju se s obzirom na točno mjesto prijeloma gornjeg dijela femura: 1. prijelomi glave femura unutar zglobne čašice zdjelice, 2. prijelomi vrata bedrene kosti, 3. prijelomi u području velikog trohantera. 

Zašto dolazi do prijeloma zgloba kuka?

Prijelom kosti se dešava uslijed djelovanja sile savijanja, kompresije ili uvijanja na kost. Do prijeloma najčešće dolazi uslijed pada ili izravnog udarca u kuk. Prijelomi kuka su najčešći kod starijih osoba koje boluju od osteoporoze. Ova bolest uzrokuje slabljenje kostiju čime one postaju poroznije i izloženije većoj opasnosti od prijeloma. Prijelom kuka je ujedno i najčešća posljedica osteoporoze.

Koje su posljedice prijeloma kuka?

Prijelomi kuka su kod starije populacije vrlo ozbiljan problem. Prijelom kuka kod starijih osoba može dovesti do zdravstvenih komplikacija opasnih po život. Komplikacije nastaju kada su, zbog prijeloma kuka, starije osobe primorane ležati i mirovati. Najčešće komplikacije koje se javljaju kao indirektna posljedica prijeloma su: upala pluća, dekubitus, razne infekcije, tromboza, i sl.. Kako bi se smanjio rizik od razvoja navedenih komplikacija potrebno je što je moguće ranije izvući pacijenta iz kreveta i poticati ga na kretanje.

Kako prepoznati prijelom kuka?

Neposredno nakon pada javlja se bol u području kuka. Oslanjanje na nogu na strani ozlijeđenog kuka ili hodanje je gotovo nemoguće. Noga na strani ozlijeđenog kuka često se nalazi u vanjskoj rotaciji i kraća je u odnosu na zdravu nogu.

Što napraviti?

Prijelomi kuka se u većini slučajeva tretiraju operativno. Operacija podrazumijeva ugradnju metalnih vijaka, metalnih pločica i vijaka ili ugradnju endoproteze (umjetnog kuka). Operaciju nije moguće provesti kod manjeg broja starijih pacijenata koji su previše bolesni, kada im je organizam previše oslabljen da izdrži anesteziju. Nakon operacije je potrebno, što je moguće ranije, pristupiti rehabilitacijskom programu. Važno je što prije poticati pacijente na kretanje kako bi se smanjio rizik od nastanka popratnih zdravstvenih komplikacija. Glavni cilj rehabilitacijskog programa jest povrat snage i sposobnost hoda, te vršenja svih ostalih aktivnosti bez rizika od ponovne ozljede. Rehabilitacija u posijeku traje do 3 mjeseca.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.