Sindrom gornjeg torakalnog otvora (thoracic outlet sindrom)

Što je gornji torakalni otvor?

Gornji torakalni otvor je prostor kojeg zatvaraju stepeničasti mišići vrata (muscles scalenus), prvo rebro i ključna kost. Skupinu stepeničastih mišića čine tri mišića koja se nalaze sa strane vrate, te pomažu pri disanju i rotaciji vrata. Kroz gornji torakalni otvor, prema ruci, prolaze živci (ručni splet) koji u području vrata izlaze iz kralježnice, te potključna arterija (glavna krvna žila koja dovodi krv u ruku). Ručni splet je splet živčanih vlakana koji ulaze u ruku te inerviraju cijeli ud.

Što je sindrom gornjeg torakalnog otvora?

Sindrom gornjeg torakalnog otvora je stanje kod kojeg dolazi do pritiska na živce i/ili krvne žile koje prolaze kroz područje ramena (gornjeg torakalnog otvora). Uslijed kompresije (pritiska), dolazi do pojave boli, utrnulosti i slabosti ramena i cijele ruke.

Kako dolazi do sindroma gornjeg torakalnog otvora?

Do pojave sindroma dolazi uslijed pritiska (kompresije) živaca i krvnih žila u području gornjeg torakalnog otvora. Pritisak je uzrokovan suženjem gornjeg torakalnog otvora. Živci i krvne žile, koje prolaze ovom regijom, bivaju pritisnute od strane stepeničastih mišića, ključne kosti i prvog rebra. Pritisak može biti uzrokovan napetim stepeničastim mišićima, do napetosti mišića može doći zbog podizanja i prenošenja teških predmeta. Uzrokom može biti i prijelom ključne kosti koja nije pravilno zarasla, te vrši pritisak na živca i žile. Prekobrojno vratno rebro, također, dovodi do sužavanja gornjeg torakalnog otvora i pritiska na živce i žile. Ozljede, kao što su automobilske nesreće u kojima dolazi do zatezanja pojasom, mogu oštetiti stepeničaste mišiće. Mišići zarastaju ožiljkastim tkivom koje nije elastično, nakupljanje takvog tkiva vrši sve veći pritisak na okolne živce i krvne žile. Nepravilna postura (držanje tijela), s ramenima pognutima prema naprijed, također može dovesti do razvoja sindroma.

Kako prepoznati sindrom gornjeg torakalnog otvora?

Sindrom je teško otkriti jer ima slične simptome kao i brojna druga stanja i problemi koji se javljaju u području ramena. Ovisno o strukturama koje su zahvaćene, dolazi do pojave dvije vrste simptoma. Ako je došlo do pritiska na živce, dolazi do pojave boli koja se širi iz ramena u unutrašnju stranu ruke, a može se širiti i u dlanove (često u prstenjak i mali prst). Dolazi do pojave osjećaja utrnulosti, žarenja i stezanja (parestezije) u ruci i prstima. Simptomi su obično izraženiji ujutro, te prilikom podizanja i prenošenja predmeta ili pisanja. Javlja se i osjećaj zamora ruke prilikom njena podizanja iznad glave. Ako je došlo do pritiska na krvne žile, javlja se osjećaj težine i hladnoće u ruci i ramenu. Može doći do oticanja ruke i dlanova, kao i do promjene boje.

Što napraviti?

Nakon postavljanja dijagnoze, potrebno je pristupiti rehabilitacijskom programu. Glavni je cilj programa smanjiti napetost mišića te tako smanjiti njihov pritisak na živce i žile. Za početak je potrebno rasteretiti rame i ruku. Važno je izbjegavati podizanja, vučenja ili guranja predmeta, kao i dugotrajna držanja ruke iznad glave, kako ne bi došlo do pogoršanja stanja. Program se sastoji od vježbi za povećanje mobilnosti zgloba (vježbe istezanja). Primjenjuju se vježbe istezanja za mišiće vrata, gornjeg dijela leđa i mišiće prednje strane ramena. Program se bazira i na održavanju pravilne posture (držanja tijela) koja ključna za rješavanje problema sindroma gornjeg torakalnog otvora. U manjem broju slučajeva, pacijenti će morati pristupiti operaciji. Rehabilitacijski program nakon operacije nezaobilazan je korak prema povratu funkcionalnosti ramena.