Sindrom kubitalnog kanala

Što je kubitalni kanal?

Kubitalni kanal nalazi se sa stražnje i unutarnje strane lakta. Predstavlja prostor kojeg zatvaraju mišići, ligamenti i kraj nadlaktične kosti (medijalni epikondil). Kroz njega prolazi ulnarni živac, jedan od tri glavna živca ruke. Ulnarni živac izlazi iz leđne moždine u području vrata, putuje rukom kroz kubitalni kanal sve do šake. Osigurava osjet u malom prstu i polovici prstenjaka, a također upravlja i kontrolira nekolicinu mišića šake.

Što je sindrom  kubitalnog kanala?

Sindrom kubitalnog kanala je stanje kod kojeg dolazi do pritiska na ulnarni živac u području kubitalnog kanala. Do sindroma dolazi zbog iritacije područja kubitalnog kanala, odnosno ulnarnog živca u tom području.

Kako dolazi do sindroma kubitalnog kanala?

Ulnarni živac prolazi sa stražnje strane lakta, nalazi se vrlo blizu nadlaktične kosti (medijalnog epikondila). Ulnarni živac se lagano isteže svaki puta kada savijemo lakat. Ponekad, prilikom savijanja lakta, ulnarni živac može „preskočiti“ preko medijalnog epikondila nadlaktične kosti. Ako se takvo trljanje živca o kost ponavlja, može doći do iritacije živca. Najčešći uzrok razvoja sindroma jest učestalo savijanje lakta (npr. povlačenje ili podizanje tereta). Sindrom se može razviti i zbog izravnog dugotrajnog pritiska na lakat, odnosno na ulnarni živac (npr. oslanjanje na lakat za vrijeme sjedenja ili vožnje), kao i zbog izravnog udarca u stražnju stranu lakta.

Kako prepoznati sindrom kubitalnog kanala?

Kod sindroma dolazi do utrnulosti i gubitka osjeta u malom prstu i polovici prstenjaka. Utrnulost se vremenom pretvara u bol. Može doći do osjećaja slabosti šake, te ispadanja predmeta pri pokušaju njihova podizanja. Otežano je opružanje i savijanje malog prsta i prstenjaka. Simptomi su izraženiji kada je lakat savijen kroz duže vrijeme (npr. za vrijeme spavanja). Pozitivan Tinelov znak upućuje na postojanje sindroma. Tinelov test se izvodi laganim udaranjem o stražnju stranu lakta (mjesto prolaska živca). Ako pacijent osjeti žarenje i trnce u području malog prsta i prstenjaka, Tinelov znak je pozitivan.

Što napraviti?

Sindrom kubitalnog kanala može se tretirati neoperativno ili operativno. Operacija je potrebna u slučajevima kada neoperativna metoda nije učinkovita, kako bi se spriječila danja oštećenja ulnarnog živca. Neoperativna metoda podrazumijeva program fizikalne terapije. Prvi je korak odmaranje lakta i izbjegavanje svih aktivnosti koje uzrokuju pojavu simptoma. Tretman započinje metodama za smanjenje i otklanjanje boli. Postepeno se prelazi na vježbe istezanja i jačanja mišića podlaktice. Kako se stanje poboljšava, postepeno se uključuju i vježbe jačanja koje simuliraju svakodnevne aktivnosti pacijenta. Svrha tih vježbi je priprema lakta i mišića za podnošenje opterećenja u svakodnevnim aktivnostima. Kod neoperativne metode, potpuni oporavak se očekuje u periodu od 4 do 6 tjedana. Ako je sindrom tretiran operativno, terapijski program će biti kompleksniji i dugotrajniji. Potpuni oporavak nakon operacije očekuje se u periodu od 3 mjeseca.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.