Sindrom radijalnog tunela

Što je radijalni tunel?

Radijalni tunel se nalazi neposredno ispod lakta sa stražnje vanjske strane podlaktice. To je prostor kojeg zatvara mišić supinator i palčana kost podlaktice. Kroz njega prolazi radijalni živac, jedan od tri glavna živca ruke. Radijalni živac izlazi iz leđne moždine u području vrata, putuje stražnjom stranom nadlaktice. S vanjske strane lakta (preko lateralnog epikondila- koštane izbočine na kraju nadlaktične kosti) prelazi u podlakticu. Prolazi ispod mišića supinatora (kroz radijalni tunel), te nastavlja sve do šake. Osigurava osjet u palcu i kažiprstu, a također upravlja i kontrolira mišiće ispružače zapešća (šake) i prstiju, te vanjske rotatore podlaktice.

Što je sindrom radijalnog tunela?

Sindrom radijalnog tunela je stanje kod kojeg dolazi do pritiska na radijalni živac u području radijalnog tunela. Do sindroma dolazi zbog suženja radijalnog tunela, što uzrokuje priklještenje i iritaciju radijalnog živca u tom području.

Što uzrokuje pojavu sindroma radijalnog tunela?

Učestale kretnje ispružanja šake i vanjske rotacije podlaktice mogu dovesti do iritacije radijalnog živca, te do razvoja sindroma radijalnog tunela. To je čest slučaj kod radnika na pokretnim trakama. Uzrok može biti i izravan udarac u vanjsku stranu lakta.

Kako prepoznati sindrom radijalnog tunela?

Dolazi do pojave boli i osjetljivosti nekoliko centimetara niže od vanjske strane lakta. Bol se pojačava prilikom ispružanja šake i vanjske rotacije podlaktice. Može doći do slabosti mišića stražnje strane podlaktice i šake (mišići ispružači zapešća i prstiju). Ako je radijalni živac ozbiljnije oštećen, dolazi do kljenutosti mišića ispružača zapešća i prstiju, odnosno do tzv. „viseće šake“ (šaka mlitavo visi). Simptomi ove bolesti su vrlo slični simptomima koji se javljaju kod teniskog lakta (lateralnog epikondilitisa). Jedna od razlika je u točnom mjestu pojave boli. Kod teniskog lakta bol se javlja s vanjske strane lakta, a kod sindroma radijalnog tunela bol se javlja par centimetara niže od lakta.

Što napraviti?

Izlječenje od sindroma radijalnog tunela je dugotrajan i izazovan proces. Sindrom se može tretirati neoperativno ili operativno. Operacija je potrebna u slučajevima kada  neoperativna metoda ne daje željene rezultate, kako bi se smanjio pritisak na sam živac. Neoperativna metoda podrazumijeva program fizikalne terapije. Prvi korak je odmor i mirovanje lakta, odnosno izbjegavanje svih aktivnosti koje uzrokuju pojavu simptoma. Potrebno je izbjegavati pokrete ispružanja šake i vanjske rotacije podlaktice. Poželjno je zadržavati šaku u neutralnom položaju prilikom rada. Tretman započinje metodama za smanjenje i otklanjanje boli. Postupno se prelazi na vježbe istezanja i jačanja mišića podlaktice. Kako se stanje poboljšava, postupno se uključuju i vježbe jačanja koje simuliraju svakodnevne aktivnosti pacijenta. Svrha tih vježbi je priprema i privikavanje lakta i mišića podlaktice na opterećenja prilikom svakodnevnih aktivnosti. Potpuni oporavak se očekuje u periodu od 4 do 6 tjedana. Ako je sindrom tretiran operativno, terapijski program će biti kompleksniji i dugotrajniji. Potpuni oporavak nakon operacije očekuje se u periodu od 3 do 4 mjeseca.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.