Skijaški palac

Što je skijaški palac?

Skijaški palac je popularni naziv za ozljedu ulnarnog kolateralnog ligamenta palca. Nazva se još i „palac vratara“.

Što je ulnarni kolateralni ligament palca?

Šaka je građena od ukupno 8 kostiju (karpalne kosti) koje su raspoređene u dva reda. Na karpalne kosti se nadovezuju metakarpalne kosti (čine bazu prstiju), a na njih kosti prstiju (falange). Svaki prst je građen od 3 članka (falange), palac je građen od 2 falange. Metakarpofalangealni zglob (MKF) je zglob metakarpalne kosti s prvom falangom prsta (prvi zglob prsta). Zglobovi prstiju su obavijeni i učvršćeni ligamentima (čvrsta tkiva koja povezuju kosti i stabiliziraju ih u zglobu). Kolateralni se ligamenti nalaze s unutarnje (ulnarne) i vanjske (radijalne) strane MKF zgloba, povezuju metakarpalnu kost palca s prvom falangom palca. Ulnarni kolateralni ligament (UKL) nalazi se s unutarnje strane MKF zgloba, stabilizira MKF zglob prilikom odmicanja palca od dlana.

Kako dolazi do ozljede UKL?

Do ozljede UKL-a dolazi uslijed snažnog odmicanja ispruženog palca od dlana. Svaka snažna sila koja odmiče palac od dlana može biti uzrokom ozljede UKL-a. UKL može biti istegnut, može puknuti samo djelomično ili može doći do njegovog potpunog puknuća. Ponekad UKL ne puca, ali zbog djelovanja snažne sile za sobom može povući i otkinuti komadić kosti za koju je pričvršćen (avulzivni prijelom kosti). Do ozljede UKL-a najčešće dolazi prilikom sportskih aktivnosti (npr. skijanje, nogomet, rukomet). Najčešći su uzroci pad na ruku s palcem odmaknutim od dlana (pad pri kojem skijaš zadržava štap u ruci) ili udarac loptom u palac (često kod vratara).

Kako prepoznati ozljedu UKL?

Kod ozljede UKL dolazi do pojave boli i otoka u području MKF zgloba (baze palca). Bol se pojačava prilikom pomicanja palca. Palac postaje nestabilan i oslabljen. Slabost palca očituje se u poteškoćama prilikom držanja ili stiskanja predmeta. Moguća je pojava podljeva ili masnica u području MKF zgloba.

Što napraviti?

Ako je UKL samo istegnut ili napuknut primjenjuje se neoperativna metoda liječenja. Palac se imobilizira sadrenim povojem ili aluminijskom šinom na period od 4 do 6 tjedana. Ako je došlo do puknuća UKL-a ili do avulzivnog prijeloma, ozljeda se sanira operativno. Nakon skidanja imobilizacije potrebno je pristupiti programu rehabilitacije u trajanju od 2 do 4 tjedna. Cilj rehabilitacijskog programa jest povrat opsega pokreta i jakosti ozlijeđenom palcu. U rehabilitacijskom programu primjenjuju se kineziterapijske vježbe istezanja i jačanja mišića palca i dlana. Preporuča se još neko vrijeme nakon rehabilitacije bandažirati palac za vrijeme sportske aktivnosti. Ako se pravovremeno ne provede rehabilitacijski program može doći do kronične nestabilnosti palca što za posljedicu ima oslabljen hvat palcem, a time i smanjenu funkciju čitave šake.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.