Skolioza cervikalne kralježnice

Kako je građena kralježnica?

Kralježnica je građena od 24 kralješka. Razlikujemo 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 3-5 trtičnih kralježaka. Kralježnica nije ravan „stup“, već tvori oblik slova „S“. Slovo „S“ je sastavljeno od lordoza i kifoza. Lordoze su „udubljeni“ dijelovi kralježnice (vratna i slabinska kralježnica), dok su kifoze „izbočeni“ dijelovi (prsna  i križna kralježnica). Cervikalna ili vratna kralježnica je građena od 7 kralježaka (označuju se velikom slovom „C“ i brojem (C1-C7)). Prva se dva vratna kralješka, koji se nazivaju atlas i aksis, uzglobljuju s lubanjom. Svaki je kralježak građen od obla tijela, 2 poprečna i 1 spinalnog nastavka (moguće ih je napipati ispod kože), te od lukova koji tvore otvor kralješka. Otvori svih kralježaka u kralježnici, tvore koštani kanal koji štiti i podržava leđnu moždinu (spinalni kanal).

Što je skolioza?

Skolioza je naziv za deformaciju kralježnice kod koje dolazi do njenog postraničnog iskrivljavanja (u obliku slova „C“). Skolioza može biti lijeva ili desna, s obzirom na stranu konveksiteta. Konveksitet označava „izbočeni“ dio zavoja, a konkavitet „udubljeni“. Kod skolioze dolazi do postraničnog iskrivljavanja kralježnice, odnosno do stvaranja klinastog kralješka (kralježak se suzi na jednoj strani, L ili D) zbog čega se tijelo naginje na jednu stranu. Također, dolazi i do rotacije kralježnice. Skolioza se može javiti u bilo kojem dijelu kralježnice.

Koje su vrste skolioze?

S obzirom na dio kralježnice na kojem nastaje razlikujemo vratnu, prsnu i slabinsku skoliozu (najčešće su prsna i slabinska). S obzirom na vrijeme nastanka: kongenitalna (urođena, prisutna pri rođenju), infantilna (nastaje u periodu od rođenja do 3 godine), juvenilna (između 4 i 9 godine), adolescentna (između 10 godine do završetka rasta i razvoja). S obzirom na uzrok nastanka: funkcionalna (nastaje zbog nedostataka ili bolesti i stanja nekog drugog dijela tijela, npr. jedna kraća noga), neuromuskularna (često prisutna od rođenja, nastaje zbog neuromuskularnih bolesti, npr. mišićna distrofija), degenerativna (nastaje zbog spondiloze- postupnog propadanja i deformacije kralježaka starenjem ili osteoporozom). S obzirom na broj zavoja: jednostruka (C oblika), dvostruka (npr. u vratnom i lumbalnom dijelu kralježnice), te trostruka skolioza. Idiopatske skolioze su one kojima uzrok nastanka nije poznat (većina skolioza je idiopatske prirode). Postoji razlika između skoliotičnog lošeg držanja i skolioze. Kod skolioze je već došlo do promjena na kralješcima (deformirani su), dok kod skoliotičnog lošeg držanja nema promjena na kralješcima, u ovom su slučaju mišići na jednoj strani leđa snažniji i napetiji (na strani konveksiteta) pa povlače kralježnicu na svoju stranu (kod skolioze je obrnuto, mišići na strani konkaviteta su napeti i snažniji, na oni na strani konveksiteta su izduženi i slabiji).

Kako prepoznati skoliozu?

Dolazi do pojave asimetrije lijeve i desne strane tijela. Javlja se gibus (grba) na strani konveksiteta, rame na strani konveksiteta je više i izbočenije u odnosu na drugo, također, zdjelica je na toj strani niža nego na strani konkaviteta. Mamile (bradavice) nisu na istoj visini. Kralježnica poprima oblik slova „C“, te tijelo „visi“ na jednu stranu. Uznapredovale skolioze (veliko iskrivljenje kralježnice) mogu uzrokovati probleme sa srcem, plućima, jetrom i ostalim unutarnjim organima. Zbog rotacije kralježnice može doći i do pojave boli i nelagode.

Što napraviti?

Više je raspoloživih vrsti tretmana skolioze (kineziterapijske vježbe, nošenje Milwaukee steznika, operacija). Odabir terapije ovisi o težini skolioze, kao i od dobi. Krivine manje od 45° se tretiraju neoperativno, a one veće od 45° zahtijevaju operaciju. Steznici (Milwaukee ili Boston) se obično nose najmanje 2 godine (adolescenti). Što se ranije započne s tretmanom to je prognoza bolja, dakle s vježbama je potrebno započeti što je moguće ranije. Vježbanje se pokazalo učinkovito za skolioze manje od 45°. Kod skolioze se primjenjuju kineziterapijske vježbe za jačanje i istezanje mišića leđa. Ovisno o strani skolioze, potrebno je jačati mišiće na strani konveksiteta, a istezati i opustiti mišiće na strani konkaviteta. Kod skoliotičnog lošeg držanja je obrnuto, potrebno je jačati mišiće na strani konkaviteta, a istezati one na strani konveksiteta. Kod vježbanja je potrebno izvoditi pokrete suprotne od položaja u kojem se tijelo nalazi zbog deformacije. Stoga vježbe uključuju pokrete blage rotacije i ekstenzije (ispružanja) kralježnice i ramena, kao i vježbe za stabilnost trupa te vježbe za jačanje zdjelične regije. U terapiji se, prilikom vježbanja, koriste specifične vježbe disanja. Također, primjenjuju se i kineziterapijske vježbe za ostale dijelove tijela kako bi se ispravile nastale kompenzacije u tim dijelovima tijela. Rehabilitacija nakon operacije je kompleksnija i dugotrajnija, provodi se prema istim principima kao i neoperativni tretman uz pojedine specifičnosti ovisno od vrste i težine provedenog operativnog zahvata.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.