Stres prijelomi zgloba kuka

Što je stres prijelom?

Stres prijelomi nazivaju se još i prijelomima zamora. Stres prijelomi su malene pukotine u kosti koje se tijekom vremena mogu povećavati, ako se ne lijeće. Posljedica su napornih i ponavljajućih aktivnosti između kojih izostaje odgovarajući odmor (npr. trčanje na duge pruge).

Što je stres prijelom zgloba kuka?

Zglob kuka je zglob između femura (bedrene kosti) i zdjelice. Zglobna čašica kuka ili acetabulum je udubljenje na zdjeličnoj kosti unutar kojeg se nalazi glava femura (okruglasta je oblika, uzglobljuje se u acetabulumu zdjelice). Glava femura je vratom femura spojena s ostatkom kosti (tijelom femura). Izbočenje s vanjske strane kosti, neposredno ispod vrata femura, naziva se veliki trohanter. Za njega se hvataju veliki mišići glutealne regije. Stres prijelomi zgloba kuka najčešće nastaju na vratu femura, ali mogu nastati i na bilo kojem drugom dijelu kosti ili na zdjeličnoj kosti.

Kako dolazi do stres prijeloma?

Glavni uzrok nastanka stres frakture kosti jest ponavljajuće opterećenje. Kod naglog povećanja opterećenja dolazi do neravnoteže između koštane razgradnje i izgradnje zbog nedovoljnog perioda odmora između samih opterećenja (kost se ne stigne prilagoditi (adaptirati) na novo opterećenje). Posljedica je slabljenje kosti, oslabljena kost izloženija je većem riziku od prijeloma. Dolazi do pojave pukotina u kosti. Prebrzo povećanje opterećenja aktivnosti glavni je rizični faktor koji dovodi do stres frakture. Ostali faktori rizika uključuju: prekomjernu konzumaciju alkohola, poremećaje u prehrani, amenoreju, osteoporozu. Stres frakture se najčešće javljaju kod sportaša (najčešće kod trkača na duge pruge). Istraživanja su pokazala kako su žene, ali i starije osobe, podložnije stres frakturama zgloba kuka.

Kako prepoznati stres prijelom zgloba kuka?

Dolazi do pojave boli u području prepona. Bol se obično javlja samo prilikom aktivnosti, nestaje za vrijeme odmora. Ako pacijent nastavi s napornim aktivnostima (npr. trčanje), može doći do pojave intenzivnije boli i pogoršanja ozlijede.

Što napraviti?

Stres prijelomi se većinom tretiraju neoperativno. Rehabilitacijski program ovisi o vrsti i lokaciji stres prijeloma. Kod stres fraktura zgloba kuka potrebno je odmah prekinuti s aktivnostima koje opterećuju zglob (trčanje i sl.). Zglob kuka je potrebno štedjeti i odmarati u narednih 4 do 6 tjedana dok kost ne zaraste. U većini slučajeva, uz pravilan tretman, stres frakture zarastaju bez operacije. Rehabilitacijski program nakon operacije ovisi o vrsti same operacije. Glavni je cilj pomoći pacijentu da se što je moguće ranije, nakon operacije, počne kretati kako bi se smanjio rizik od razvoja zdravstvenih komplikacija uzrokovanih dugotrajnim ležanjem i imobilizacijom (upala pluća, dekubitus, tromboza,…). U rehabilitaciji se primjenjuju kineziterapijske vježbe koje za cilj imaju povećanje opsega pokreta u kuku te povećanje jakosti i snage, odnosno povrat sposobnosti hoda.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.