Tendonitis bicepsa

Što su tetive?

Tetive su elastična tkiva pomoću kojih su mišići pričvršćeni za kosti. Građene su od međusobno povezani snopova kolagenskih vlakana. Zbog svoje čvrstine i elastičnosti mogu podnijeti velike sile. Kako mišić „radi“ (kontrahira se), povlači tetivu za sobom te ona povlači kost za koju je pričvršćena i tako nastaje pokret.

Što je biceps i čemu služi?

Biceps brachii ili dvoglavi mišić nadlaktice. Biceps se proteže od ramena sve do lakta. Građen je od dvije glave (duga i kratka glava). Duga glava je pričvršćena proksimalnom tetivom za lopaticu, neposredno iznad zglobne čašice lopatice (mjesto u kojem se uzglobljuju nadlaktična kost i lopatica). Kratka glava bicepsa pričvršćena je distalnom tetivom za koštanu izbočinu na lopatici- kljunasti nastavak. Biceps omogućava pokrete savijanja ruke u zglobu lakta, podizanja ruke i rotaciju podlaktice prema van (supinacija).

Što je tendonitis?

Tendonitis je naziv za upalu tetive mišića. Zbog upale dolazi do pojave boli i osjetljivosti tetive. Tendonitis bicepsa odnosi se na upalu tetive duge glave bicepsa. Čest je uzrok boli i ograničenosti pokreta u ramenu.

Kako nastaje tendonitis bicepsa?

Tendonitis nastaje postepeno kroz duže vrijeme. Javlja se zbog oštećenja i trošenja tetive bicepsa. Najčešći je uzrok sindroma prenaprezanja u ramenu. Sindrom prenaprezanja odnosi se na postepeni razvoj oštećenja u ramenu do kojih dolazi uslijed učestalog ponavljanja istih pokreta u ramenu zglobu. Zbog ponavljanja istog pokreta, tetiva bicepsa se nema vremena obnoviti jer je pod neprestanim opterećenjem. Kumulirani zamor vremenom dovodi do njenog trošenja i propadanja te razvoja upale koja uzrokuje bol i osjetljivost. Najčešće se radi o pokretima koji su specifični za pojedine sportove (plivanje, tenis, gimnastika, veslanje). To su najčešće učestali pokreti podizanja ruke iznad razine ramena (bacanja, zamahivanja, plivanje,…).

Tendonitis se može javiti i zbog ozljede (pada na vrh ramena) ili zbog postojećih oštećenja ramena (sindrom sraza ramena, puknuće tetiva rotatorne manžete, kronična nestabilnost ramena,…).

Kako prepoznati tendonitis bicepsa?

Postepeno se javlja duboka bol u blizini vrha ramena, a može se proširiti i niz nadlakticu. Bol se obično pojačava prilikom pomicanja ruke ili podizanja teških predmeta, osobito kod podizanja ruke iznad razine ramena. Pacijenti mogu iskusiti slabost prilikom savijanja ruke u laktu ili vanjske rotacije podlaktice. Rame je osjetljivo na dodir. Simptomi se obično smiruju, odnosno bol nestaje, kada ruka miruje.

Što napraviti?

U većini slučajeva tendonitis bicepsa tretira se neoperativno. Operaciji se pristupa samo ako fizikalna terapija ne daje željene rezultate ili ako uz tendonitis postoje i neka druga oštećenja u ramenu. Dok je prisutna bol i/ili otok, potrebno je mirovati i odmarati rame. Nije preporučljiva nikakva aktivnost koja uključuje pokrete rukom sve dok se bol i upala ne povuku! Jednako kako i odmor, za oporavak je ključna fizikalna terapija. Prvi je korak smanjenje boli i upale (mirovanje, led, protuupalni lijekovi). Sijedeći su korak vježbe za povrat opsega pokreta, jačanje, vježbe koordinacije te vježbe za povrat proprioceptivne kontrole pokreta u ramenu zglobu. Terapija započinje vježbama istezanja i visećim (pendularnim) vježbama. Slijede statične vježbe za jačanje mišića nadlaktice i ramena obruča. Sljedeći su korak dinamičke vježbe jakosti i koordinacije. Vježbe je poželjno raditi i kod kuće. Poboljšanje se očekuje već nakon par tretmana.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.