Teniski lakat (lateralni epikondilitis)

Što je teniski lakat?

Teniski lakat (lateralni epikondilitis) je stanje kod kojeg dolazi do oštećenja i upale tetiva mišića ekstenzora zapešća (odgovorni za ispružanje zapešća). Bolest se očituje pojavom osjetljivosti i boli s vanjske strane lakta. Najčešće se javlja kod tenisača i radnika na traci, daktilografa, zidara, i slično. Otuda i naziv teniski lakat.

Gdje se javlja bol?

Bol se javlja u području lateralnog epikondila (s vanjske strane lakta). Epikondili su koštana izbočenja na unutarnjoj i vanjskoj strani donjeg kraja nadlaktične kosti, na unutarnjoj strani nalazi se medijalni epikondil, a na vanjskoj lateralni. Za lateralni epikondil se hvataju tetive mišića podlaktice (ispružači zapešća). Tetive su čvrsta i elastična tkiva kojima se mišići vezuju za kosti, građene su od kolagenskih vlakana. Ovi se mišići nalaze sa stražnje i bočne strane podlaktice, aktiviraju se prilikom ispružanja i stiska šake, te vanjske rotacije podlaktice (supinacije).

Kako dolazi do pojave teniskog lakta?

Lateralni epikondilitis spada u skupinu sindroma prenaprezanja. Sindrom prenaprezanja razvija se kroz duže vrijeme kao posljedica ponavljajućih aktivnosti rukom prilikom kojih se ispružaju šaka i prsti ili se podlaktica okreće prema van (supinacija), najčešće se radi o kombinacija tih pokreta. Mišići podlaktice i njihove tetive bivaju preopterećene za vrijeme rada ili sporta, odnosno nemaju dovoljno vremena da se obnove prije sljedećeg opterećenja. Zbog toga dolazi do postepenog trošenja i oštećivanja tetiva, kao i do njihove upale. Postaju krute i neelastične. Iritacija i upala tetiva uzrokuju pojavu nelagode i boli s vanjske strane lakta. Sve aktivnosti koje uključuju učestale pokrete pružanja, stiska šake ili vanjske rotacije podlaktice (supinacije), predstavljaju rizik za razvoj teniskog lakta (tenis, bacanje koplja, rad na traci, postolari,…).

Kako prepoznati teniski lakat?

Glavni simptomi su pojava osjetljivosti i boli s vanjske strane lakta. Bol se može širiti i niz podlakticu. Bol se pojačava prilikom ispružanja i stiska šake, te vanjske rotacije podlaktice (supinacije). Može doći do slabosti mišića stražnje strane podlaktice (mišići ispružači zapešća i prstiju), dolazi i do slabljenja stiska šake. Simptomi nastaju postupno i u početku su blažeg intenziteta, ako se bolest ne tretira, bol postaje sve prisutnija i intenzivnija, te otežava izvođenje pojedinih aktivnosti. Simptomi teniskog lakta su vrlo slični simptomima koji se javljaju kod sindroma radijalnog tunela. Jedna od razlika je u točnom mjestu pojave boli. Kod teniskog lakta bol se javlja s vanjske strane lakta, a kod sindroma radijalnog tunela bol se javlja par centimetara niže od vanjske strane lakta.

Što napraviti?

Teniski lakat se tretira neoperativno. Operacija je potrebna samo ako su simptomi prisutni i nakon neoperativnog tretmana, odnosno ako pacijent još uvijek nije u stanju obavljati profesionalne i radne aktivnosti. Neoperativno liječenje treba započeti odmah prilikom pojave prvih simptoma. Prvi je korak odmor i mirovanje lakta. Potrebno je izbjegavati pokrete ispružanja šake i vanjske rotacije podlaktice. Cilj je otklanjanje upale i boli (primjena leda). Druga faza podrazumijeva kineziterapijski program koji uključuje vježbe istezanja i jačanja mišića podlaktice i šake. Vrijeme potrebno za povrat radnim i sportskim aktivnostima je individualno, u prosijeku iznosi od 4 do 6 tjedana (u uznapredovalim slučajevima i do 6 mjeseci). Prerani povratak aktivnostima može dovesti do pogoršanja simptoma.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.