Ugradnja umjetnog zgloba koljena (artroplastika zgloba koljena)

Što je artroplastika?

Artroplastika je kirurški zahvat ugradnje umjetnog zgloba. Umjetni se zglobovi nazivaju endoproteze, umeću se umjesto bolesnog, odnosno oštećenog zgloba.

Kako je građeno koljeno?

Koljeno je zglob između bedrene kosti (femura) i goljenične kosti (tibije- kost potkoljenice), te ivera (patele). Krajevi kostiju u zglobu obavijeni su zglobnom hrskavicom. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, apsorbira opterećenja te omogućava glatko klizanje rubova kostiju jednog uz drugi smanjujući trenje i pritisak između njihovih rubova prilikom pokreta. Cijeli je zglob obavijen elastičnim tkivom koje se naziva zglobna kapsula. Unutarnji sloj zglobne kapsule naziva se sinovijalna membrana koja u zglob luči sinovijalnu tekućinu. Sinovijalna tekućina podmazuje zglob i hrani hrskavicu. Menisci su vezivno-hrskavična tkiva koja se nalaze unutar koljena, polumjesečasta su oblika (oblika slova C). Postoje dva meniska, medijalni i lateralni menisk, koji se nalaze u koljenu položeni na zglobnoj hrskavici između femura, tibije i patele. Menisci služe kao amortizeri u koljenu, apsorbiraju opterećenje prilikom pokreta te povećavaju stabilnost koljena, također štite zglobnu hrskavicu od trenja prilikom pokreta.

Zašto se ugrađuje endoproteza?

Umjetni zglob koljena se ugrađuje kada dođe do propadanja zglobne hrskavice zbog čega se kosti u zglobu trljaju jedna o drugu prilikom pokreta. Posljedica je deformacija i oštećenje njihovih krajeva, te bol i otežanost pokreta. Kada se zglobna hrskavica „istroši“ (zglob postaje krut i ukočen, a pokreti iznimno bolni), umjetni se zglob umeće kako bi se spriječilo daljnje oštećenje krajeva kostiju. Endoproteza se umeće kako bi se uklonila bol i povratila pokretljivost u zglobu, odnosno kako bi se nadomjestila funkcija oštećenog zgloba, što podiže kvalitetu i olakšava život pacijentu.

Kako izgleda ugradnja endoproteze koljena?

Više je vrsti endoproteza (glavne su cementirana i bezcementna). Vrsta koja se ugrađuje pojedinom pacijentu ovisi o njegovoj dobi, svakodnevnim aktivnostima, uzroku oštećenja, deformaciji koljena, koštanoj masi i sl.. Endoproteza zgloba koljena se sastoji od tri glavna dijela: tibijalna, femoralna i patelarna komponenta. Femorala komponenta je obično izrađena od metala, dok su tibijalna i patelarna komponenta izrađene od metala i plastičnog dijela. Plastični dio (podložak) preuzima ulogu meniska i hrskavice, štiti metalnu površinu endoproteze. Prilikom operacije odstranjuju se oštećeni dijelovi (površine) femura, tibije i patele. Zatim se na njihovo mjesto ugrađuju dijelovi endoproteze koji se zatim spajaju i učvršćuju tvoreći novi umjetni zglob.

Kako izgleda rehabilitacija nakon operacije?                          

Pacijente se zadržava u bolnici 2 do 4 dana nakon operacije. Potrebno je koristiti pomagalo za kretanje (hodalice, štake,…). Nakon operacije potrebno je što je moguće ranije pristupiti rehabilitacijskom programu. Terapija se ponekad započinje u bazenu. Vježbanjem u bazenu manje se opterećuje zglob, a pokrete i vježbe lakše je izvoditi u vodi. Slijedi individualizirani rehabilitacijski program. Cilj je vratiti snagu i stabilnost zgloba koljena. Započinje se metodama za smanjenje boli i upale (led, mirovanje, protuupalni lijekovi). Na početku programa pasivnim se istezanjem nastoji povratiti opseg pokreta (vođenim od strane terapeuta), dodaju se izometrične vježbe (statičke vježbe) jakosti za mišiće prednje strane natkoljenice (kvadriceps), ali i mišiće kukova i potkoljenice. U progresiji se preporučuju i dinamičke vježbe jakosti i snage. U terapiji se koriste kineziterapijske vježbe ravnoteže i stabilnosti, jakosti, te proprioceptivne vježbe. U progresiji se koriste i vježbe koje simuliraju svakodnevne aktivnosti pacijenta. Glavni cilj rehabilitacijskog programa jest povrat snage i sposobnosti hoda, te vršenja svih ostalih aktivnosti bez rizika, kao i postizanje što bolje stabilnosti, opteretivosti i trajnosti umjetnog zgloba.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.