Ukriženi sindrom

Što je ukriženi sindrom?

Ukriženi sindrom (intersection syndrome) je bolno stanje izazvano upalom (tenosinovitisom) tetiva i sinovijalnih tetivnih ovojnica mišića ispružača ručnog zgloba (šake). Bol se javlja sa stražnje strane podlaktice.

Koji je dio ručnog zgloba i šake zahvaćen?

Bol se javlja sa stražnje strane podlaktice na strani palca, oko 7.5 cm iznad ručnog zgloba. Na tom mjestu dva mišića (mišić dugi odmicač palca i mišić kratki ispružač palca), koji upravljaju pokretima palca, prelaze preko tetiva druga dva mišića (mišić dugi palčani ispružač zapešća (MDPI) i mišić kratki palčani ispružači zapešća (MKPI)), koji su odgovorni za ispružanje šake i prstiju. Tetive su čvrsta tkiva građena od kolagenskih vlakana. Mišići su pomoću njih vezani za kosti. Prilikom rada mišići sa sobom povlače pripadajuće tetive, a time i kosti za koje su one pričvršćene, te tako stvaraju pokret. Tetive MDPI i MKPI su prekrivene sinovijalnom tetivnom ovojnicom (tenosinovium). Ovojnice štite tetive i olakšavaju njihovo kretanje unutar i uz ostala tkiva podlaktice i ručnog zgloba prilikom pokretanja šake. Tenosinovitis je upala tetiva MDPI i MKPI, kao i njihovih sinovijalnih tetivnih ovojnica. Zbog upale, kretanje tetiva (odnosno ispružanje šake) je otežano i bolno. Tenosinovitis tetiva MDPI i MKPI naziva se ukriženi sindrom.

Kako dolazi do razvoja ukriženog sindroma?

Ukriženi sindrom spada u skupinu sindroma prenaprezanja. Sindrom prenaprezanja nastaje kao posljedica ponavljanja sličnih pokreta kroz duže vrijeme, to su pokreti savijanja i ispružanja šake. Uslijed savijanja šake prema palcu, tetive MDPI i MKPI se pomiču ispod dva mišića palca (trljaju se o njih). Postepeno,  kroz nekoliko mjeseci ili godina, dolazi do iritacije i upale tih tetiva i njihovih tenosinoviuma. Zbog upale, tenosinovium može oteći. Bol se javlja prilikom pokretanja šake, odnosno  prilikom „trljanja“ otečenih tetiva o mišiće palca. Sindrom se često javlja kod skijaša, dizača utega, veslača i tenisača. Ukriženi sindrom može nastati i kao posljedica izravne ozljede tetiva MDPI i MKPI.

Kako prepoznati ukriženi sindrom?

Sindrom uzrokuje pojavu boli sa stražnje strane podlaktice na strani palca, oko 7.5cm iznad ručnog zgloba. Bol se pojačava prilikom savijanja šake prema palcu. Može doći do pojave zvukova škripanja ili preskakanja (krepitacija) prilikom pomicanja šake. Bolno područje može biti otečeno i crvenkasto.

Što napraviti?

Bolest se tretira neoperativno, operacija je potrebna u rijetkim slučajevima. Najvažnije je modificirati ili prekinuti aktivnosti koje uzrokuju pojavu simptoma. Potrebno je izbjegavati učestale pokrete šakom, koliko je to moguće. Poželjno je šaku držati u neutralnoj poziciji. U liječenju se primjenjuju ortoze, služe za imobilizaciju palca i ručnog zgloba. U prvoj fazi rehabilitacijskog programa primjenjuju se postupci za otklanjanje upale i boli (led i protuupalni lijekovi). Kasnije se primjenjuju kineziterapijske vježbe koje pomažu otkloniti simptome i spriječiti njihovo ponovno vraćanje. To su vježbe istezanja i jačanja mišića šake. Smanjenje simptoma i povrat funkcionalnosti šake očekuje se nakon 4 do 6 tjedana.

Kako vam Motus Melior može pomoći?

Stručni tim Motus Melior sportskog i rehabilitacijskog centra pristupa konzervativnom rješavanju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja na holistički način, integrirajući pritom informacije prikupljene specijalističkim pregledom, slikovnom dijagnostikom, funkcionalnim statusom te analizom opterećenja. Temeljem tih informacija,  određuje se individualna terapija koja upotpunjuje ili zamjenjuje standardni pristup rješavanju ovog problema kroz integraciju manualne terapije, kineziterapije, ergonomskih rješenja i edukacije klijenta. Navedeni pristup rezultira bržim i dugoročnijim rješenjem klijentove ozljede i /ili bolnog stanja.