Dijagnostika

Funkcionalna dijagnostika lokomotornog sustava u rehabilitaciji

Koji je uzrok moje ozljede ili bolnog stanja i kako spriječiti njeno ponavljanje? Temelj uspješne rehabilitacije ozljeda i bolnih stanja je pravilna dijagnoza. Funkcionalna dijagnostika lokomotornog sustava koju provodimo u Motus Melioru omogućuje otkrivanje stvarnih uzroka i mehanizama u pozadini vaše ozljede ili bolnog stanja.

Funkcionalna dijagnostika lokomotornog sustava u rehabilitaciji

Tipičan primjer su nekontaktne ozljede i sindromi prenaprezanja koljena, koji su najčešće uzrokovani funkcionalnim nedostacima u gležnju i kuku. Zavisno od vrste i prirode ozljede ili bolnog stanja, naš tim stručnjaka će napraviti funkcionalnu evaluaciju odgovarajućih regija lokomotornog sustava i tako prepoznati nedostake u držanju, pokretu i živčano-mišićnoj funkciji. U kombinaciji sa specijalističkim mišljenjem ortopeda ili fizijatra, informacije o funkcionalnom statusu lokomotornog sustava predstavljaju osnovu za individualiziranu funkcionalnu rehabilitaciju mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja te prevenciju njihovog ponavljanja.

Suvremenom tehnologijom i znanjem do otklanjanja uzroka ozljede ili boli

U Motus Melioru koristimo najsuvremenije biomehaničke, kineziološke i elektrofiziološke dijagnostičke metode, upotpunjene dijagnostičkim tehnikama iz područja fizioterapije i manualne medicine. Temeljem tih informacija u stanju smo prepoznati funkcionalne nedostatke i tipična strukturna ograničenja u tjelesnom držanju, pokretu i lokomociji. Funkcionalni nedostaci (disfunkcije) spadaju među najvažnije čimbenike rizika nastanka mišićnih-koštano ozljeda i stanja i vrlo su često stvarni uzrok ozljede ili bolova.

U Motus Melior centru, funkcionalna dijagnostika u rehabilitaciji ozljeda i bolnih stanja uključuje:

 • Manualni pregled lokomotornog sustava i tjelesnog držanja
 • Goniometriju – mjerenje pasivne i aktivne pokretljivosti tijela i zglobova
 • Mjerenje funkcionalne stabilnosti i propriocepcije zglobova i kralježnice
 • Procjenu funkcionalnosti temeljnih obrazaca pokreta
 • Izokinetičku dinamometriju – mjerenje izolirane jakosti i izdržljivosti mišića
 • Mjerenje kontraktilnih karakteristika i voljne aktivacije mišića
 • Posturografiju – mjerenje statične i dinamične ravnoteže tijela
 • Biomehaničku analizu funkcionalnih motoričkih zadataka i lokomocije:
  • Biomehaničku analizu skokova i doskoka
  • Biomehaničku analizu hoda, trčanja i sprinta

Strukturni dijagnostički pristup

Dijagnosticiranje ozljede ili sindroma prenaprezanja mišićno-koštanog sustava temelji se na kliničkom pregledu liječnika specijaliste, upotpunjenog slikovnom dijagnostikom relevantnih anatomskih struktura – mišića, vezivnog tkiva i kostiju („strukturni“ dijagnostički pristup).

Funkcionalni dijagnostički pristup

“Funkcionalni“ dijagnostički pristup usmjeren je prema evaluaciji živčano-mišićne i motoričke funkcije čovjeka u mirovanju, pri izvedbi neopterećenih i opterećenih pokreta te pri lokomociji. Informacije dobivene funkcionalnom dijagnostikom znatno proširuju spoznaje dobivene „strukturnim“ dijagnostičkim pristupom i omogućuju otkrivanje stvarnih uzročnika ozljede ili sindroma prenaprezanja.

Funkcionalna dijagnostika i sportske ozljede

Funkcionalna dijagnostika također omogućuje utvrđivanje razine rizika nastanka specifično-sportskih ozljeda i sindroma prenaprezanja te učinkovitu prevenciju istih. Konkretno, spoznaje o pojavnosti, mehanizmima nastanka i rizičnim čimbenicima tipičnih mišićno-koštanih ozljeda za većinu sportskih i rekreativnih aktivnosti omogućuju nam da (I) kroz funkcionalnu dijagnostiku prepoznamo osobe koje se nalaze pod povećanim rizikom od ozljeđivanja i (II) odgovarajućim trenažnim i ergonomskim intervencijama taj rizik smanjimo. Ovim, znanstveno utemeljenim pristupom smo u stanju smanjiti učestalost i težinu sportskih ozljeda za više od 50%!

SLIDER - dijagnostika