Rehabilitacija

Funkcionalna rehabilitacija mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja

Želite sanirati bol ili ozljedu i pritom izbjeći njeno ponavljanje? Na pravom ste mjestu. Zavisno od vrste i prirode vaše ozljede ili bolnog sindroma, pomoći ćemo vam kroz jedan od naših rehabilitacijskih programa.

Rehabilitacija-l-980x330

Konzervativna rehabilitacija ozljeda i bolnih stanja

Postoje brojne ozljede i bolna stanja koja ne zahtijevaju operativne zahvate. Ukoliko imate takvu ozljedu, nerijetko će vaše liječenje biti usmjereno na uklanjanje boli, a ne na stvarni uzrok vašeg zdravstvenog problema. Mnogima poznati „začarani krug“ kod ozljeda i bolnih stanja izgleda ovako:
Rehabilitacija

Motus Melior ne radi tako. Mi težimo trajnom rješenju vašeg problema – ne otklanjamo samo bol, već i uzrok boli. Time sprječavamo ponavljanje bolnog sindroma. Kombinirajući klinički pregled i (po potrebi) radiološku obradu vrsnih ortopeda i radiologa te funkcionalnu dijagnostiku lokomotornog sustava, utvrdit ćemo stvarni uzrok vašeg problema i uspješno ga otkloniti. Unaprijedit ćemo vaše motoričke sposobnosti i funkcionalnost pokreta, što će vam omogućiti povratak aktivnom životu, uključujući bavljenje sportom. Uvijek uzimamo u obzir individualne životne zahtjeve svakog klijenta i u cijelosti im se prilagođavamo.

U svrhu brze i učinkovite rehabilitacije, primjenjujemo dokazano učinkovite terapijske tehnike i postupke iz po­dručja manualne medicine i kineziterapije:

  •  trakcijske, mobilizacijske i manipulacijske tehnike zglobova i kralježnice
  • specijalne tehnike masaže i opuštanja miofascijalnog tkiva
  • kineziotaping
  • korektivne vježbe pokretljivosti i stabilnosti
  • trening u uvjetima smanjenog gravitacijskog otpora (smanjene tjelesne težine)
  • izokinetički, pneumatski, elastični i inercijski trening s otporom
  • elektrostimulacijski i vibracijski trening s otporom
  • perturbacijske, oscilacijske i vibracijske podražaje u treningu ravnoteže i funkcionalne stabilizacije zglobova

Edukacijom vam omogućavamo da dio rehabilitacijskog postupka odradite u našem centru, a dio samostalno te vam tako štedimo novac i vri­jeme. Stečena znanja i vještine u području ergonomije, pravilnog zagrijavanja i vježbanja vam omogućuju da samostalno smanjite rizik nastanka budućih ozljeda i bolnih stanja. Redovitim kontrolnim pregledima nadziremo učinke i vaš napredak.

Preoperativna i post-operativna rehabilitacija

Ukoliko vaša ozljeda zahtijeva operativno liječenje, u Motus Melioru možete uspješno obaviti preoperativnu rehabilitaciju s ciljem očuvanja tjelesne spremnosti i funkcije te sprječavanja atrofije mišića (priprema za operativni zahvat) te sekundarnu i tercijarnu post-operativnu fazu rehabilitacije.

Naš interdisciplinarni tim stručnjaka, u suradnji s liječničkim timom, omogućit će vam brz i učinkovit povratak u punu funkciju, uz istovremeno smanjenje rizika nastanka iste ili slične ozljede. Tijekom rehabilitacije sustavno pratimo vaš napredak primjenom suvremene biomehaničke i neurofiziološke dijagnostike. Nakon završetka rehabilitacije, biti ćete tjelesno spremniji i vitalniji, s potpunom funkcionalnosti pokreta i lokomocije.

Sportska rehabilitacija

Posebno mjesto u sustavu funkcionalne rehabilitacije u Motus Melioru zauzima sportska rehabilitacija. Brojna su istraživanja pokazala kako je najbolji prediktor buduće sportske ozljede prethodna ozljeda. Ova činjenica govori u prilog tome da se sportaši često vraćaju „na teren“ nedovoljno rehabilitirani, a glavni problem je izostanak povrata potpune motoričke i lokomotorne funkcije.

Sportaši se vraćaju na teren s mjerljivim funkcionalnim nedostacima:

  • asimetrijama u pokretljivosti, stabilnosti, jakosti i snazi između ozlijeđene i neozlijeđene strane tijela,
  • nepravilnim (disfunkcionalnim) temeljnim i specifičnim obrascima pokreta.

SLIKA 13Navedeni funkcionalni nedostatci su ujedno i čest uzrok nekontaktnih sportskih ozljeda. U Motus Melioru funkcionalnu rehabilitaciju sportskih ozljeda provodi interdisciplinarni tip fizioterapeuta, kineziterapeuta, kondicijskih trenera, nutricionista i sportskih znanstvenika koji usklađuje biološki oporavak anatomskih struktura (cijeljenje tkiva) sa povratom funkcionalnosti pokreta i lokomocije. Naši su kriteriji završetka rehabilitacijskog postupka, pored odsustva boli i simptoma te intaktne morfologije, potpuni povrat motoričke i lokomotorne funkcije. Naš holistički pristup tretiranju sportskih ozljeda osigurati će vam nesmetan prijelaz iz rehabilitacije u trening i pripremiti vas za siguran i uspješan povratak na sportska borilišta.