Rehabilitacija

Križobolja

Križobolja predstavlja globalni zdravstveni problem. Oko 75% ljudi u svijetu u životu doživi barem jednu epizodu križobolje, a oni koji je jednom iskuse imaju vrlo velike šanse da se to i ponovi. Najveći broj križobolja je nespecifičnog karaktera, što znači da je njihov uzrok nepoznat. Bez poznavanja uzroka vrlo je teško spriječiti i liječiti križobolju.

Functional assessment of the locomotor system in rehabilitation

Posebna funkcionalna jedinica rehabilitacijskog odjela Motus Meliora je Centar za križobolju.

Križobolja je danas jedan od najčešćih mišićno-koštanih zdravstvenih problema, u pozadini kojeg su često nedostaci u motoričkoj funkciji. U posljednjih 10-ak godina, istraživanja su pokazala kako pacijenti koji pate od akutne ili kronične križobolje imaju narušenu živčano-mišićnu kontrolu duboko smještenih mišića trupa, slabu mišićnu izdržljivost muskulature trupa te disfunkcije u području kuka, zdjelice i grudne kralježnice. Ta su istraživanja koristila invazivne laboratorijske tehnike u svrhu praćenja funkcije dubinskih mišića trupa koje se ne mogu primjenjivati u svakodnevnoj kliničkoj praksi.

Dijagnostički sustav za procjenu rizika nastanka križobolje

Pokretači Motus Meliora, prof.dr.sc. Goran Marković i doc.dr.sc. Nejc Šarabon razvili su novi dijagnostički sustav za neinvazivnu procjenu čimbenika rizika nastanka križobolje. Integracijom posturografije, fotogrametrije, elektromiografije, dinamometrije i goniometrije razvijen je jedinstven sustav koji računalno bilježi pokretljivost kralježnice, tjelesno držanje, aktivaciju površinskih i dubinskih mišića trupa te jakost i mišićnu izdržljivost glavnih grupa mišića trupa i zdjelice. Pomoću njega pronalazimo funkcionalni uzrok križobolje te propisujemo ciljane terapijske postupke. Rezultat ovakvog integralnog pristupa je, osim uklanjanja boli i simptoma, povratak funkcionalnosti i radne sposobnosti te značajno smanjenje ponavljanja epizoda križobolje. Riječ je o jedinstvenom dijagnostičkom uređaju u svijetu, a prve kliničke studije pokazuju iznimnu pouzdanost te zadovoljavajuću osjetljivost i specifičnost.

Pristup tretiranju križobolje

Rezultati testiranja na uređaju, u kombinaciji s manualnim kliničkim pregledom i slikovnom dijagnostikom, daju potpuniju sliku o stvarnim funkcionalnim i strukturnim nedostacima koji su u pozadini nastanka križobolje. To, pak, omogućuje odabir optimalne metode funkcionalne rehabilitacije koja će, osim uklanjanja boli, vratiti funkcionalnost tijela i spriječiti ponavljanje križobolje. Prva iskustva primjene ovog dijagnostičkog uređaja u praksi su iznimno dobra jer nam omogućuju uspješnije i učinkovitije tretiranje akutnih i kroničnih oblika križobolje. Preventivnim funkcionalnim pregledom kralježnice u stanju smo procijeniti da li se osoba nalazi pod povećanim rizikom nastanka križobolje i, ako je tako, kineziterapijskim i ergonomskim pristupom uspješno uklanjamo sve uočene promjenjive čimbenike rizika. Ovaj znanstveno utemeljeni pristup prevenciji križobolje može u značajnoj mjeri smanjiti troškove liječenja, posebice ukoliko se uzme u obzir činjenica da je križobolja prvi ili drugi najčešći razlog odsustva radno aktivnog stanovništva s posla u cijelome Svijetu.

IMG_1342