Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Iščašenje (luksacija) ili fraktura patele

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Prijelom patele može nastati direktnom traumom (udarac u koljeno ili pad na koljeno) ili indirektnom ozljedom uslijed kontrakcije četveroglavoga mišića bedra (m. quadriceps). Dijagnoza se postavlja temeljem anamneze, kliničkoga pregleda te rendgena koljena. Frakture patele bez pomaka i s normalnom funkcijom ekstenzornog mehanizma koljena liječe se konzervativno – imobilizacijom u ekstenziji i fizikalnom terapijom, a kasnije kineziterapijom sve do povratka pune mobilnosti i stabilnosti koljena te jakosti kvadricepsa. Teži oblici prijeloma patele liječe se operativno, nakon čega slijedi poslijeoperativna rehabilitacija koja uključuje fizikalnu terapiju i kineziterapiju.

Iščašenje patele pet se puta češće javlja u sportskoj nego u općoj populaciji. Također se češće javlja kod sportašica u pubertetu. Tipičan je mehanizam iščašenja patele doskok na jednu nogu, nagle rotacije koljena te brze promjene smjera kretanja. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničkoga pregleda te nalaza magnetske rezonancije. Liječenje iščašenja patele može biti konzervativno i operativno. Općenito se preporuča konzervativno liječenje, osim u situacijama kada (a) postoji osteohondralna fraktura, (b) postoji znatno oštećenje medijalnih stabilizatora patele, (c) ozljeda se ponavlja te (d) kada konzervativno liječenje ne daje zadovoljavajuće rezultate. Glavni je cilj rehabilitacije nakon iščašenja patele smanjiti rizik za ponavljanje ozljede. Tijekom tog procesa, koji može biti dugotrajan, potrebno je povratiti normalan opseg pokreta koljena, dinamičku stabilnost trupa, kuka, koljena i gležnja te jakost natkoljeničnih mišića.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • U suradnji s iskusnim ortopedom, postavit ćemo jasnu dijagnozu, odabrati optimalnu metodu liječenja i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Izradit ćemo individualni plan rehabilitacije te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Primjenom radioloških i funkcionalnih kriterija pratit ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim životnim aktivnostima.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr