Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Ligamentarne ozljede gležnja

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Uganuća (distorzije) gležnja najčešće su ozljede u natjecateljskom i rekreativnom sportu. Pritom često dolazi do ozljeda ligamentoznoga sustava gležnja. Ozljede ligamenata mogu biti istegnuća (prvi stupanj), nepotpune rupture (drugi stupanj) te potpune rupture (treći stupanj). Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkom pregledu, rendgenskim snimkama, a po potrebi i ultrazvučnom pregledu ili magnetskoj rezonanci. 

Lateralna distorzija gležnja

Većina distorzija gležnja uzrokovani su prekomjernom inverzijom stopala, pri čemu dolazi do ozljede lateralnih ligamenata gležnja – prednjega talofibularnoga ligamenta te, rjeđe, kalkaneofibularnoga ligamenta. Liječenje je uglavnom konzervativno te uključuje kraće razdoblje imobilizacije (akutna faza) i rani početak aktivne rehabilitacije koja sadrži fizikalnu terapiju, osteopatiju te kineziterapiju. Zavisno od stupnja ozljede ligamenata, pacijent se može vratiti sportskom treningu nakon 1-8 tjedana. Zbog povećanoga rizika za ponovno ozljeđivanje, bandažiranje gležnja ili nošenje ortoze u prvih nekoliko tjedana po povratku na sportske terene može biti korisno. Kod teških ligamentarnih ozljeda konzervativno liječenje nije uvijek uspješno. Tada je nužna artroskopska rekonstrukcija ligamenata te poslijeoperativna rehabilitacija.  

Medijalna distorzija gležnja

Rjeđe su distorzije gležnja uzrokovane everzijom i vanjskom rotacijom stopala, što može rezultirati ozljedom medijalne pobočne sveze (lig. deltoideum). Kod izolirane ozljede deltoidnog ligamenta, liječenje se odvija po istim principima kao i kod ozljede lateralnih ligamenata gležnja (kraća imobilizacija i rana aktivna rehabilitacija). U slučaju znatne nestabilnosti gležnja nakon medijalne distorzije, artroskopska rekonstrukcija i poslijeoperativna rehabilitacija može biti optimalna metoda liječenja. 

Ozljeda sindezmoze (visoka distorzija gležnja)

Ozljeda sindezmoze može nastati uslijed silovite i pretjerane plantarne ili dorzalne fleksije gležnja, a zna se javiti i prilikom medijalne distorzije gležnja. Pritom najčešće biva ozlijeđen prednji inferiorni tibio-fibularni ligament, dok su ozljede stražnjega inferiornoga tibio-fibularnog ligamenta i interosealne membrane relativno rijetke. Liječenje je, u pravilu, konzervativno i uključuje imobilizaciju koja može potrajati i 4-6 tjedana te aktivnu rehabilitaciju. Vrijeme oporavka od ozljede sindezmoze je duže nego oporavak od ozljede lateralnih ligamenata gležnja. Kod izrazito nestabilnoga distalnoga tibio-fibularnog zgloba nakon rupture sindezmoze i interosealne membrane, kirurško liječenje može biti nužno. 

Naš stručni tim ima ekstenzivno iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju ligamentarnih ozljeda nastalih uslijed distorzije gležnja. 

Kako Vam naš stručni tim može pomoći? 

  • U suradnji s iskusnim ortopedom, postavit ćemo jasnu dijagnozu, odabrati optimalnu metodu liječenja i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Izradit ćemo individualni plan liječenja te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Primjenom radioloških i funkcionalnih kriterija pratit ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim aktivnostima. 

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr