Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Ozljede rototarne manšete

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Ozljede rotatorne manžete dijele se na tendinopatiju i rupturu (nepotpunu ili potpunu). Najčešće su zahvaćene tetive nadgrebenoga (m. supraspinatus) i podlopatičnoga (m. subscapularis) mišića. Tendinopatije rotatorne manžete mogu nastati iz više razloga koji dovode do sindroma subakromijalnoga sraza: anatomske varijacije vrha ramena (acromion), promjene u kinematici ramena i lopatice, posturalni poremećaji, deficit u jakosti rotatorne manžete i mišića lopatice te deficit fleksibilnosti mišića i kapsule ramena. Dijagnoza se temelji na anamenzi, kliničkom pregledu te nalazu ultrazvuka ili magnetske rezonancije ramena. Liječenje je konzervativno i dijeli se na dva dijela: (a) smanjenje boli i simptoma isključivanjem iritirajućih aktivnosti, nesteroidnim upalnim lijekovima, fizikalnom terapijom i osteopatijom te (b) kineziterapija usmjerena prema jačanju mišića rotatorne manžete, poboljšanje skapulo-humeralnoga ritma i kontrole pokreta u ramenom obruču. Ukoliko je tendinopatija praćena kalcifikatima (kalcificirajuća tendinopatija), liječenje može uključiti i primjenu udarnog vala ili barbotažu („ispiranje kalcifikata“).

Dijagnostički pristup rupturi rotatorne manžete isti je kao i kod tendinopatija, pri čemu liječenje (zavisno od dobi pacijenta i veličine rupture – nepotpuna ili potpuna) može biti konzervativno i operativno. U slučaju konzervativnoga liječenja, kombinacija kineziterapije i osteopatije pokazala se učinkovitom. Pritom je ključan odgovarajući odabir vježbi za progresivno opterećenje rotatorne manžete te za poboljšanje fleksibilnosti i kontrole pokreta ramenoga obruča. U slučaju operativnoga liječenja, potrebno je provesti poslijeoperativnu rehabilitaciju koja uključuje fizikalnu terapiju, osteopatiju i kineziterapiju.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • U suradnji s iskusnim radiologom, postavit ćemo jasnu dijagnozu i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Educirat ćemo Vas kako smanjiti iritirajuća opterećenja na rotatornu manžetu u prvoj fazi liječenja.
  • Izradit ćemo individualni plan rehabilitacije te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Primjenom ultrazvučne dijagnostike i funkcionalnih kriterija pratit ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim životnim aktivnostima.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr