Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Plantarni fascitis

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Plantarni fasciitis se očituje kao bolnost donjeg dijela petne kosti, a nastaje kao posljedica akumuliranih mikrooštećenja koja uzrokuju degeneraciju kolagenih vlakana fascije na polazištu na petnoj kosti te se ubraja u sindrome prenaprezanja. Iako se u prošlosti smatralo da je riječ o upalnom procesu, novija istraživanja pokazuju da je riječ o degenerativnom procesu. Stoga bi točniji naziv za ovaj sindrom prenaprezanja bio plantarna fasciopatija. Plantarni fasciitis javlja se u sportskoj i općoj populaciji. Kod sportaša – trkača, rizični čimbenici za nastanak plantarnog fasciitisa jesu deformitet stopala poznat pod nazivom udubljeno stopalo (pes cavus), vrsta obuće, broj treninga u tjednu te valgus deformitet koljena. U općoj su populaciji rizični čimbenici za nastanak plantarnoga fasciitisa istrošena obuća, deformitet stopala (spušteno stopalo - pes planus ili udubljeno stopalo - pes cavus) te prekomjerna tjelesna težina. Dijagnoza se temelji na anamnezi i kliničkom pregledu, a može biti upotpunjena ultrazvučnom dijagnostikom. Liječenje plantarnoga fasciitisa je uglavnom konzervativno i uključuje rasterećenje od bolnih aktivnosti, primjenu ortopedskih uložaka za stopala, kriomasažu, protuupalne lijekove i vježbe istezanja. Naš je pristup obuhvatniji i uključuje specifične osteopatske miofascijalne tehnike, specifične vježbe jačanja i aktivnoga istezanja te terapiju udarnim valom. Postoje dokazi o učinkovitosti infiltracije kortikosteroida u kombinaciji s lokalnim anestetikom, ali uz moguće neželjene posljedice (atrofija petnoga masnog tkiva, oštećenje živca i sl.). Ako simptomi plantarnoga fasciitisa ustraju dulje od šest mjeseci usprkos adekvatno provedenom liječenju, u obzir dolazi kirurško liječenje (fasciotomija) te poslijeoperativna rehabilitacija.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • U suradnji s iskusnim ortopedom, postavit ćemo jasnu dijagnozu, odabrati optimalnu metodu liječenja i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Izradit ćemo individualni plan liječenja te ga provesti tako da se maksimalno smanji rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Primjenom funkcionalnih kriterija i praćenjem simptoma nadzirat ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim aktivnostima.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr