Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Prednja koljenska bol

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Prednja koljenska bol vrlo je čest bolni sindrom. Postoji niz razloga za prednju koljensku bol. Ako isključimo akutnu traumu, tada su tipični razlozi prednje koljenske boli sljedeći:

Patelarna tendinopatija („skakačko koljeno“) i tendinopatija četveroglavoga bedrenog mišića

Kronične ozljede patelarne tetive nazivamo tendinopatijom PT („skakačko koljeno“). Dijagnoza i prognoza ozljeda PT temelji se na kombinaciji rezultata anamneze, kliničkoga i ultrazvučnoga pregleda, pri čemu je vrlo važno klinički pregled upotpuniti detaljnom dijagnostikom izolirane i integralne funkcije mišića i cijeloga kinetičkog lanca.

Većina kroničnih tendinopatija PT nastaje uslijed neadekvatnoga liječenja akutne ozljede i uspješno se liječi konzervativno, pri čemu je kineziterapija glavni klinički „alat“ u procesu rehabilitacije. Pritom je ključno uspostaviti ravnotežu između sposobnosti tetive da tolerira stres i količine primijenjenoga stresa. U liječenju ozljeda tetiva, uz kineziterapiju, naš tim stručnjaka primjenjuje i osteopatiju, akupunkturu, terapiju udarnim valom te ciljane savjete glede izbjegavanja naglašenih kompresijskih opterećenja koljena.

Kronične tendinopatije PT ponekad zahtijevaju prekid sportske ili rekreacijske aktivnosti koja pojačava simptome te provedbu nadzirane funkcionalne rehabilitacije. S druge strane, u dosta je slučajeva moguće provoditi proces rehabilitacije tendinopatije PT bez nužnoga prekida procesa treniranja.

Tendinopatija kvadricepsa najčešće se javlja kod starijih sportaša te kod dizača utega. Bol je prisutna na gornjem rubu patele pri kontrakciji kvadricepsa. Dijagnostika i liječenje prati iste principe kao i za prethodno opisanu patelarnu tendinopatiju.

Patelofemoralna bol

Prednja koljenska bol koja proizlazi iz patelofemoralnoga zgloba jest bol u području patele. Bol se može javljati pri dužem sjedenju savijenih koljena te pri opterećivanju, posebice pri silasku niza stube, skakanju i trčanju. Dijagnoza se temelji na anamnezi, detaljnom kliničkom i funkcionalnom pregledu te (po potrebi) nalazu magnetske rezonancije.

Liječenje je konzervativno i integrira više elemenata koji su lokalno i regionalno usmjereni: kineziterapija, kineziotrake, manualna terapija (osteopatija i akupunktura) i fizikalna terapija. Kineziterapija je ključan element liječenja patelofemoralne boli, a usmjerena je prema: jačanju četveroglavoga bedrenog mišića i ostalih mišića nogu, kuka i trupa, poboljšanju stabilnosti i ravnoteže te korekciji nepravilnih obrazaca kretanja u svakodnevnom životu i sportu.

Osgood-Schlatter

Osgood-Schlatter jest osteohondroza koja se javlja na tuberozitas tibije kod djece tijekom puberteta. Češće se javlja u dječaka dobi od 13-15 godina, a posljedica je pretjeranoga naprezanja (trakcije) hvatišta patelarne tetive za tuberozitas tibije uslijed intenzivnoga vježbanja (ubrzanja, zaustavljanja, skokova, promjene smjera kretanja). Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkom pregledu te nalazu ultrazvuka.

Liječenje je konzervativno i uključuje vježbe jačanja mišića natkoljenice i doziranje sportske aktivnosti. Djeca s blažim simptomima mogu se, paralelno s jačanjem muskulature, nastaviti baviti sportom. S druge strane, djeca s težim simptomima trebaju reducirati ili privremeno prekinuti sportska opterećenja te se posvetiti jačanju muskulature i poboljšanju kontrole pokreta.

Hondromalacija patele

Hondromalacija patele jest razmekšanje hrskavice bez promjena na subhondralnoj kosti. Dijeli se na četiri stupnja (stadija) gdje se hondromalacija prvoga stupnja očituje kao razmekšanje hrskavice, dok se četvrti stupanj očituje kao erozija hrskavice do subhondralne kosti.

Pristup dijagnostici i liječenju hondromalacije patele vrlo je sličan onome za patelofemoralnu bol, pri čemu je kineziterapija ključan element rehabilitacije.

Burzitis

Postoji nekoliko sluznih vrećica (burzi) oko koljena, od kojih su prepatelarna i infrapatelarna burza češće u kliničkom fokusu. Burzitis se manifestira u obliku izljeva prednjega i donjega dijela koljena. Blaži se burzitis liječi nesteroidnim protuupalnim lijekovima i rasterećenjem, dok je kod težih slučajeva potrebna punkcija i aplikacija kortikosteroida s lokalnim anestetikom.

Iritacija masnoga jastučića

Uslijed trauma može doći do „uklještenja” Hofina masnoga tkiva između patele i femoralnoga kondila, odnosno između femura i tibije. Pritom se može javiti vrlo jaka bol. Moguća je i kronična iritacija masnoga jastučića, koja izaziva naglašenu bol pri ekstenziji koljena te pri dužem stajanju.

Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkom i funkcionalnom pregled te (po potrebi) nalazu magnetske rezonancije koljena. Liječenje je konzervativno i uključuje fizikalnu terapiju, kineziterapiju i kineziotrake.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • U suradnji s iskusnim ortopedom, postavit ćemo jasnu dijagnozu i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Izradit ćemo individualni plan rehabilitacije te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Educirat ćemo Vas kako smanjiti kompresijska opterećenja na zglob koljena te kako uspostaviti ravnotežu između sposobnosti tkiva da tolerira stres i količine primijenjenoga stresa.
  • Primjenom ultrazvučne dijagnostike, funkcionalnih kriterija i praćenjem simptoma nadzirat ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim životnim aktivnostima.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr