Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Prijelom (fraktura) lumbalnog kralješka

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Kompresivni prijelom lumbalnoga kralješka

Kompresivni prijelomi lumbalne kralježnice znaju se dogoditi u automobilskoj nesreći te u sportovima poput ragbija, skijanja i jahanja. Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkom pregledu te nalazima magnetske rezonancije i/ili kompjutorizirane tomografije lumbalne kralježnice. Ukoliko prijelom nije nestabilan, konzervativno liječenje koje uključuje rasterećenje i imobilizaciju u prvoj fazi te potom osteopatiju, akupunkturu i progresivnu kineziterapiju daje vrlo dobre rezultate. U manjem broju slučajeva s nestabilnim prijelomom, nužan je operativni zahvat te poslijeoperativna rehabilitacija.

Prijelom zamora interartikularnoga dijela kralješka (lumbalna spondiloliza)

Učestala fleksijska i ekstenzijska opterećenja lumbalne kralježnice mogu dovesti do edema (stresna reakcija) ili prijeloma zamora (stres frakture) interartikularnoga dijela kralješka. Učestalost spondilolize u općoj populaciji je oko 5%, dok je ona bitno veća kod mladih sportaša u sportovima koji uključuju ponavljajuća opterećenja kralježnice (tenis, nogomet, gimnastika, skokovi u vodu, balet). Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkom pregledu te nalazima kompjutorizirane tomografije i/ili magnetske rezonancije lumbalne kralježnice.

Liječenje lumbalne spondilolize je uglavnom konzervativno i uključuje rasterećenje kralježnice izbjegavanjem trčanja, skakanja, kompresivnih opterećenja kralježnice (dizanja utega) te repetitivnih ekstenzija, laterofleksija i rotacija kralježnice u krajnjem opsegu pokreta. Ta faza traje osam tjedana, nakon čega slijedi osmotjedno postupno uvođenje opterećenja tijela koja ne smiju izazivati kliničke simptome i bol. Nakon 16 tjedana treba napraviti kontrolnu snimku (MR ili CT) lumbalne kralježnice. Ukoliko je kontrolni nalaz povoljan, slijedi postupna tranzicija prema specifičnim sportskim zadacima. Puni povratak sportskom treningu može varirati između tri i šest mjeseci, a u težim slučajevima povratak sportu može potrajati i do 12 mjeseci.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  •  U suradnji s iskusnim neurokirurgom, postavit ćemo jasnu dijagnozu, odabrati optimalnu metodu liječenja i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu.
  • Izradit ćemo individualni plan liječenja te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Primjenom radioloških i funkcionalnih kriterija pratit ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr