Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Sindrom prednjeg i stražnjeg sraza gležnja

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Sindrom sraza u gležnju definira se kao bolno ograničenje opsega pokreta uzrokovano koštanim i/ili mekotkivnim promjenama. Razlikujemo sindrome prednjega i stražnjege sraza. Stražnji sindrom sraza gležnja očituje se pojavom boli u stražnjem dijelu gležnja u trenutku maksimalne plantarne fleksije. Pri krajnjoj plantarnoj fleksiji smanjuje se prostor između tibije i petne kosti (calcaneus), zbog čega koštane i/ili mekotkivne strukture smještene u području oko stražnjega dijela gležanjske kosti (talus) bivaju zarobljene između donjega dijela tibije i gornje površine petne kosti. Stražnji sindrom sraza gležnja može biti posljedica akutne ozljede gležnja ili posljedica sindroma prenaprezanja, što je tipično za sportaše i balerine. Anatomske specifičnosti koje povećavaju rizik za nastanak stražnjega sindroma sraza jesu naglašeni stražnji nastavak gležanjske kost te os trigonum. Dijagnoza se temelji na anamnezi i kliničkom pregledu, upotpunjenima magnetskom rezonancijom ili kompjutoriziranom tomografijom gležnja. Liječenje stražnjega sindroma sraza treba započeti konzervativno, a to uključuje izbjegavanje bolnih pokreta, osteopatsku mobilizaciju gležnja i stopala, nesteroidne upalne lijekove te kineziterapiju. U obzir dolazi i infiltracija kortikosteroida u kombinaciji s lokalnim anestetikom, ali treba naglasiti kako ta metoda povećava rizik za oštećenje tetive dugačkoga pregibača palca (m. flexor halloucis longus). Ako konzervativno liječenje nakon tri mjeseca ne poluči željene rezultate, savjetuje se kirurško liječenje i poslijeoperativna rehabilitacija.

Sindrom prednjega sraza u gležnju očituje se pojavom boli u prednjem dijelu gležnja u trenutku maksimalne dorzalne fleksije. Uglavnom je riječ o „uklještenju” mekotkivne i/ili koštane strukture (osteofita) između prednjega ruba tibije i vrata gležanjske kosti (talus), nastalom nakon nezaliječene akutne traume (distorzije gležnja) ili niza repetitivnih mikrotrauma. Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkom pregledu te rendgenskim snimkama. U blažim slučajevima, neoperativno liječenje uključuje izbjegavanje bolnih pokreta, podizanje pete silikonskim uloškom, osteopatsku mobilizaciju talokruralnog zgloba, nesteroidne protuupalne lijekove te kineziterapiju. Teži slučajevi, s naglašenom osteofitozom, zahtijevaju artroskopski zahvat i poslijeoperativnu rehabilitaciju.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • U suradnji s iskusnim ortopedom, postavit ćemo jasnu dijagnozu, odabrati optimalnu metodu liječenja i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Izradit ćemo individualni plan konzervativnoga ili poslijeoperativnoga liječenja te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Primjenom radioloških i funkcionalnih kriterija pratit ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim aktivnostima.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr